Свет

Шолц: Спреман сам да разговарам са Путином

Неопходно је да Русија учествује на следећој мировној конференцији, али никакве одлуке неће бити донете без учешћа Украјине и без претходног договора између земаља партнера Немачке, поручио је немачки канцелар
Шолц: Спреман сам да разговарам са ПутиномGetty © Keuenhof - Pool

Немачки канцелар Олаф Шолц је казао да је спреман да разговара са руским председником Владимиром Путином, као и да је потребно да Русија учествује на следећој мировној конференцији о Украјини.

"Имали смо конференцију у Бургенстоку у Швајцарској, која је завршена закључком да нам је потребна још једна конференција на којој би требало да учествује и Русија. Зато је исправно да на питање хоћемо ли разговарати са руским председником кажемо 'да'", рекао је Шолц.

Говорећи у Доњем дому немачког парламента, канцелар је нагласио да се притом морају поштовати два принципа – никакве одлуке неће бити донете без учешћа Украјине и без претходног договора између земаља партнера Немачке.

Такође, Шолц је још једном обећао да ће наставити да подржава Украјину, колико год буде потребно.

У Кремљу су поводом прве конференција о Украјини одржане у Швајцарској поручили да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно.

image