Свет

Пекинг: Кина се не одриче употребе силе при поновном сједињењу с Тајваном

Ово се односи на мешање "спољашњих сила" и веома малог броја тајванских сепаратиста, а не већине становништва кинеског острва, поручио је портпарол кинеске канцеларије за питања Тајвана
Пекинг: Кина се не одриче употребе силе при поновном сједињењу с ТајваномGetty © blackred

Кина ће са највећом искреношћу наставити да тежи ка мирном поновном уједињењу са својим регионом Тајван, али се никада неће одрећи од употребе у оквиру постизања тог циља, саопштила је данас влада у Пекингу.

"Спремни смо да тежимо перспективи мирног поновног уједињења са највећом искреношћу и напорима. Али никада се нећемо обавезати да ћемо се одрећи употребе силе", рекао је Чен Бинхуа, портпарол кинеске канцеларије за питања Тајвана, на редовном брифингу за штампу у Пекингу.

Он је истакао да се то односи на мешање "спољашњих сила" и веома малог броја тајванских сепаратиста, а не већине становништва кинеског острва, преноси Ројтерс.

"Без обзира колико Тајван има војника и колико оружја набави, и без обзира на то хоће ли спољне силе интервенисати или неће, ако се (Тајван) усуди да ризикује, то ће довести до његовог уништења", додао је Чен.

Портпарол је истакао да је Кина увек спремна да предузме акције за одбрану националног суверенитета и територијалног интегритета.

Кинески државни медији известили су данас да је председник Си Ђинпинг стигао претходног дана на острво Донгшан у кинеској провинцији Фуђијан, где је 1953. Кина одбила покушај инвазије сепаратистичке тајванске војске.

Си је био на острву како би се информисао о напорима да се ревитализују села и "преношењу црвених гена и јачању заштите културног наслеђа", наводи званични лист "Пиплс дејли".

Председник Кине је позвао званичнике из Фуџијана да промовишу културну размену у мореузу и "појачају етнички, културни и национални идентитет тајванских сународника", наводи новинска агенција Синхуа.

Кинеска војска је у понедељак отворила могућност додатних војних вежби око региона Тајвана у зависности од нивоа провокација.

Министарство одбране острва је у извештају посланицима у који је имао увид Ројтерс тврдило да Пекинг покушава да легитимише употребу силе против Тајпеја, и да војска острва "наставља да одржава висок степен спремности" као "одговор на озбиљност непријатељске претње.

image