Аустралија шаље "абрамсе" Украјини: Кијев добија нове-старе тенкове

Подсећања ради, крајем септембра, аустралијски медији објавили су вест да Аустралија са САД ради на испоруци, односно на добијању дозволе за испоруку, ових тенкова Украјини

Аустралија ће донирати Украјини 49 основних борбених тенкова "абрамс", преноси "Сиднеј морнинг хералд".

Најновија донација, вредна 245 милиона долара, подразумева испоруку веће количине "абрамса" од оне коју је Кијев добио од Вашингтона, а овај потез уследио након вишемесечних захтева упућених Влади Аустралије.

Министар одбрамбене индустрије Пат Конрој потврдио је одлуку и то на путу на састанак са украјинским званичницима и министрима одбране земаља чланица НАТО-а у Бриселу, који се одржава у четвртак.

Што се тиче самих тенкова, Аустралија је имала укупно 59 "абрамса" у употреби, и то у верзији М1А1 АИМ СА, који су купљени 2004. године за око 340 милиона америчких долара, а који ће бити замењени тенковима у модернијој верзији М1А2 СЕПв3.

Остаје нејасно због чега Канбера неће испоручити Кијеву преосталих 10 оклопњака, а аустралијски лист наводи да се ради о возилима "чији се радни век ближи крају", те да део њих мора бити поправљен пре испоруке, док ће још један део бити искоришћен за резервне делове.

Иначе у питању је готово идентична верзија оној којом украјинска војска већ располаже, а познато је да су амерички тенкови у зони СВО постали лак плен за руске дронове и противоклопне ракетне системе.

Подсећања ради, крајем септембра, аустралијски медији објавили су вест да Аустралија са САД ради на испоруци, односно на добијању дозволе за испоруку, ових тенкова Украјини.