Свет

Турски министар одбране о муницији за Украјину: 30 држава није у стању да задовољи потребе Кијева

Јашар Гулер ће ове недеље учествовати на састанку министара одбране земаља чланица НАТО-а у Бриселу
Турски министар одбране о муницији за Украјину: 30 држава није у стању да задовољи потребе КијеваGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency

Турски министар одбране Јашар Гулер изјавио је да 30 држава није било у стању да се уједини и задовољи потребе Украјине за муницијом, преноси Анадолу.

Према речима министра, у контексту савремених сукоба, "ниједна држава на свету не може да се осећа апсолутно безбедном", услед чега долази до повећања издатака за одбрану.

"Као део украјинске кризе, били смо сведоци како 30 земаља није било у стању да се уједини и задовољи потребе Украјине за муницијом. Оваква ситуација јасно показује важност веће припремљености у снабдевању наоружањем и муницијом у сектору одбране", изјавио је он.

Гулер је додао да свака земља тежи самодовољности и мањој зависности од других и свесна је да ће у супротном платити високу цену, како је истакао.

Турски министар одбране ће ове недеље учествовати на састанку министара одбране земаља чланица НАТО-а у Бриселу.

Команда украјинске војске се у више наврата жалила да има проблем са недостатком артиљеријске, ракетне и муниције за системе ПВО. Иако су бројне западне земље интензивирале производњу, оне и даље нису у стању да парирају Руској Федерацији чија одбрамбена индустрија ужива велику предност на овом пољу.

image