Свет

Иранска револуционарна гарда позвала муслимане да се уједине против Израела

Иранска револуционарна гарда је обећала даљу подршку "покрету отпора", укључујући Хамас и Хезболах
Иранска револуционарна гарда позвала муслимане да се уједине против ИзраелаGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Иранска револуционарна гарда позвала је данас, поводом годишњице бомбардовања болнице Ал Ахли у граду Газа, све муслиманске земље да се уједине против Израела и искористе сва расположива средства да окончају насиље над муслиманима.

Гарда је у саопштењу навео да је напад на болницу представљао "прекретницу у злочинима Израела", који је показао небригу за људске животе, укључујући животе жена и деце, преноси Ирна.

Гарда је такође упутила критике на рачун међународних организација за људска права, наводећи да су се израелски напади проширили ван Појаса Газе, укључујући и на Либан, због апатије таквих агенција.

"Израелски савезници, посебно САД, које му обезбеђују смртоносно оружје и политичку подршку, охрабрили су ционистички режим да масакрира народ Газе и Либана", наводи се у саопштењу.

Из Гарде су поново упутили подршку праву палестинског народа на самоопредељење и ослобођење од окупације.

Иранска Револуционарна гарда је такође обећала даљу подршку "покрету отпора", укључујући Хамас и Хезболах, и позвала муслиманске нације да се уједине у окончању патњи муслимана.

Ирански председник Масуд Пезешкијан позвао је раније данас муслиманске земље на повећање притиска на САД како би се прекинула израелска офанзива на појас Газе и на Либан.

"Ако муслиманске земље буду јединствене, ционистички режим неће имати храбрости да олако крши права", рекао је ирански председник током телефонског разговора са султаном Омана, Хајтамом бин Тарик ал-Саидом.

Он је истакао да би повећан притисак на подржаваоце "ционистичког режима" могао да заустави његову "убилачку машину на Блиском Истоку".

У експлозији у болници Ал Ахли 17. октобра 2023. године погинула је 471 особа, док је њих 342 повређено: Хамас је оптужио Израел да је болницу гађао из ваздуха, док су Израел и САД саопштили да је експлозија последица лоше лансиране ракете Палестинског исламског џихада.

image