Шта се дешава с америчким програмом хиперсоничних ракета: Криза или транзиција?

Упркос додатним издвајањима, програм развоја ваздухопловне балистичке ракете АРРВ вероватно неће бити настављен

Пројекат развоја хиперсоничне ракете АГМ-183 АРРВ (Аir-Launched Rapid Response Weapon), који је настао као покушај Војске САД да одговори на напредније руске и кинеске програме развоја хиперсоничних ракета, добио је додатна финансијска средства упркос ранијим најавама о отказивању због лоших резултата оствареним на испитивањима.

Како наводи портал "Вар зоун", Ратно ваздухопловство САД доделило је компанији "Локид Мартин" додатних 13,4 милиона за АРРВ.

Према писању портала, ова средства ће можда послужити за коначно гашење пројекта, а можда и за убрзавање повезаног програма наследника познатог као "тактикал буст глајд" (ТБГ), што би значило да долази до еволуције, односно прилагођавања АРРВ програма.

Због издвајања додатних средстава укупна вредност уговора са "Локид Мартином" за развој АРРВ повећана је на више од 1,3 милијарде долара.

Иначе, АРРВ спада у ред ваздухопловних балистичких ракета опремљених ХГВ (Hypersonic Glide Vehicle), а у питању је једна од подврста хиперсоничног оружја. ХГВ се за лансирање и почетну фазу лета у потпуности ослања на мотор ракете носача, уз помоћ ког достиже потребну висину, а затим се одваја и уз маневрисање почиње да се обрушава на циљ.

Због хиперсоничних брзина које ХГВ достиже, овакве врсте ракета је изузетно тешко открити, пратити и оборити. 

"Вар зоун", позивајући се на документе Пентагона, наводи да је програм развоја АРРВ настао заједничким радом Агенције за напредне истраживачке одбрамбене пројекте и Ратног ваздухопловства САД, како би се конструисали хиперзвучни системи тактичког домета, који се могу лансирати са тренутно доступних ваздухопловних платформи.

Додаје се да се АРРВ, за ког се процењује да кошта између 14,9 и 17,5 милиона долара по комаду, сматра кључним за уништавање добро брањених, циљева од великог значаја као што су командни и положаји ПВО, укључујући оне смештене у заштићеним објектима. Због високих трошкова, АРРВ би се производио и распоредио у малом броју.

Међутим, Удружење за контролу наоружања је у новембру 2023. известило да је дошло до отказивања програма АРРВ у фискалној 2024. години, због поновљених неуспеха током тестирања. У извештају ове агенције наводи се да су застоји у програму довели и до кашњења у набавкама које су првобитно планиране за 2023.

Ова питања су истакла општу неорганизованост и недостатак кохерентне стратегије за развој америчког хиперсоничног оружја потребног да се САД такмиче са Кином и Русијом, наводи портал и додаје да је "коначна цена програма порасла на 1,7 билиона долара".

Иако је пројекат отказан, ваздухопловне снаге САД одлучиле су да спроведу још два теста како би прикупили неопходне податке и тиме допринели другим пројектима.

Стога се претпоставља да ће Ратно ваздухопловство САД АРРВ користити за проверу одређених технологија и процедура за постизање континуираног хиперсоничног лета, тестирање безбедног одвајања таквог наоружања од авиона са којих се лансира и за прикупљање података и телеметрију, који би били од значаја за друге пројекте хиперсоничног наоружања.

Једно до њих је ХАВЦ (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), а у питању је хиперсонична крстарећа ракета, које америчко ваздухопловство наводно више преферира од АРРВ, а како наводи амерички портал, ово може бити знак да САД праве стратешки заокрет ка хиперсоничном оружју са сопственим млазним моторима.