Руте: Захтев за укључење Украјине у НАТО неопозив

У контакту смо са савезницима и Украјином и разматрамо који су следећи кораци који могу бити предузети како би укључивање Украјине у НАТО било успешно, рекао је генерални секретар Северноатлантске алијансе

Генерални секретар НАТО-а Марк Руте рекао је данас да је прва тачка "плана победе" који је представио председник Украјине Владимир Зеленски, за укључивање те земље у НАТО неопозива, додајући да тај план садржи и друге тачке о којима је разговарао са савезницима.

Руте је истакао је да је знао за детаље украјинског "плана победе" који је Зеленски представио раније данас и да је био у контакту са земљама савезницима у вези са наредним корацима, саопштава Ројтерс.

Зеленски је навео да је кључна тачка његовог "победничког плана" била то да Украјина буде позвана да приступи у НАТО.

"У контакту смо са савезницима и Украјином и разматрамо који су следећи кораци који могу бити предузети како би укључивање Украјине у НАТО било успешно" рекао је Руте иако није директно одговорио на захтеве из Кијева.

Истакао је да чланице Алијансе разговарају о плану победе и да користе сваку прилику да "напредују корак по корак".

Он је закључио да се о "плану победе" дискутује и да се користи свака прилика како би се са њим наставило.

Зеленски је представио данас у украјинском Парламенту мировни план победе у пет тачака и три анекса који ће помоћи, како је рекао, да се победи у сукобу са Русијом, који почео у фебруару 2022. године.

Својим "планом победе" Владимир Зеленски гура НАТО у директан сукоб са Русијом и инсистира на добијању дозволе за удар на руску територију, оценила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу за новинаре и додала да је то план катастрофе за Украјину и Украјинце. 

Земље чланице НАТО-а раније су поручиле да ће Украјина постати чланица, али да то није могуће док траје рат, и није саопштено када би Украјина могла да постане чланица.