Свет

Бајден најавио нови пакет помоћи за Украјину: САД шаљу оклопна возила, системе ПВО и муницију

Вредност пакета је око 425 милиона долара
Бајден најавио нови пакет помоћи за Украјину: САД шаљу оклопна возила, системе ПВО и муницијуGetty © Yasin Ozturk/Anadolu Agency

Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини нови пакет војне помоћи у вредности од 425 милиона долара, а у наредним месецима ће Кијеву бити послато око сто комада војне опреме, саопштили су из Беле куће.

"Председник (Бајден) је најавио нови пакет војне помоћи Украјини од 425 милиона долара који укључује додатне капацитете ПВО, муницију ваздух-земља, оклопна возила и муницију од кључног значаја", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да ће САД у наредним месецима Украјини пружити "широки спектар додатних могућности, укључујући стотине ракета земља-ваздух, десетине тактичких система ПВО, додатне артиљеријске системе, значајну количину муниције, стотине оклопних транспортера и борбених возила пешадије, хиљаде додатних оклопних возила".

Како се наводи, амерички председник Џозеф Бајден је то рекао у разговору са Владимиром Зеленским.

Међутим, према речима портпарола Беле куће Карин Жан Пјер, Вашингтон неће мењати свој приступ када су у питању удари по циљевима дубоко унутар територије Руске Федерације.

Амерички приступ ограничењима за Кијев на ударе дубоко у Руску Федерацију неће се променити, рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

"Наш приступ око забране употребе АТАЦМС-а и далекометних удара на Русију се није променио, то се неће променити, и није се мењало до сада", рекла је она.

Портпарол Беле куће је додала и да ће се преговори са Украјином о њиховим потребама у контексту наоружања наставити.

image