Свет

Израелски напад на зграду општине у Либану: Убијен градоначелник и још 15 људи

Био је то највећи напад на зграду државне администрације од почетка израелске ваздушне кампање у овој земљи
Израелски напад на зграду општине у Либану: Убијен градоначелник и још 15 људи© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

У израелском ваздушном нападу уништено је седиште општине у граду Набатијеху на југу Либана, а том приликом убијено је 16 људи, укључујући и градоначелника, преноси Ројтерс.

Како се додаје, то је био највећи напад на зграду државне администрације од почетка израелске ваздушне кампање.

Либански званичници осудили су напад, у којем је рањено више од 50 људи, рекавши да је то доказ да израелска кампања против оружане групе Хезболах сада као мету има либанску државу.

Израелци су "намерно гађали током састанка општинског већа на којем се разговарало о градској служби и помоћи" како би помогли људима расељеним због израелске кампање, рекао је привремени премијер Наџиб Микати.

Такође, мисија УН у Либану (УНИФИЛ) саопштила је да су њене мировне снаге у среду ујутру приметиле израелски тенк како пуца на њихову караулу у близини Кфар Кела у јужном Либану. Две камере су уништене, а кула је оштећена, саопштио је УНИФИЛ.

Израелска војска није коментарисала изјаву УНИФИЛ-а.

Израел је покренуо копнену и ваздушну кампању у Либану како би уништио Хезболах након годину дана током којих је милитантна група пуцала преко границе у знак подршке палестинским милитантима Хамасу у Гази, додаје Ројтерс.

image