Кинеска академија наука: Ширење БРИКС-а ојачаће утицај Глобалног југа

Земље чланице данас имају све већи значај у свету, будући да је њихова сарадња у овим нестабилним околностима у којима живимо усмерена ка усавршавању система глобалног управљања

БРИКС ће након проширења ујединити земље Глобалног југа и додатно ојачати њихов утицај и заступљеност у глобалним пословима, рекао је Ли Јунхуеј, шеф одељења мултилатералне и регионалне сарадње Института Русије, источне Европе и централне Азије при Кинеској академији друштвених наука.

"Од свог покретања 2006. године, БРИКС је два пута успешно проширио своје чланство, што не само да је повећало обим БРИКС-а и допринело великом напретку у изградњи механизма за сарадњу, већ и показало отвореност, инклузивност БРИКС-а", рекао је Ли Јунхуеј за РИА Новости.

У сусрет овогодишњем самиту који 22. октобра почиње у Казању, кинески стручњак каже да земље чланице данас имају све већи значај у свету услед "тренутне нестабилне међународне ситуације", будући да је "сарадња у оквиру БРИКС-а усмерена ка решавању задатака који се тичу реформе и усавршавања система глобалног управљања".

"Након (новог) проширења, БРИКС ће тесно ујединити земље Глобалног југа, додатно ојачати њихов утицај и заступљеност у глобалном управљању, залагаће се за равноправан и уређен мултиполарни свет и инклузивну економску глобализацију, али и тражити нове начине за постизање одрживог развоја кроз мултилатералну сарадњу", закључују из Кинеске академије друштвених наука. 

Самит БРИКС-а биће одржан у Казању од 22. до 24. октобра, а своје учешће на њему потврдиле су 33 државе. Од њих, 24 земље послаће на самит своје највише званичнике.

Позивница за учешће на самиту уручена је, подсетимо, и председнику Србије Александру Вучићу. Ипак, он за сада није дао прецизан одговор о свом учешћу.