Свет

Руте: НАТО забринут због ситуације на Западном Балкану

Он ће данас и сутра учествовати на састанку министара одбране НАТО земаља где ће се анализирати и мисије Алијансе на тзв. Косову и Ираку
Руте: НАТО забринут због ситуације на Западном Балкану© Dan Kitwood/Getty Images

НАТО сматра да је ситуација у региону Западног Балкана забрињавајућа због околности у Босни и Херцеговини и на "Косову", поновио је данас генерални секретар алијансе Марк Руте.

"Ситуација на Западном Балкану и даље је забрињавајућа због сецесионистичких претњи у Босни и Херцеговини, као и због крхке безбедносне ситуације на Косову и малог напретка у дијалогу између Београда и Приштине", навео је генерални секретар Алијансе Марк Руте, преноси РСЕ.

Први човек НАТО-а каже да "Русија такође настоји да поткопа демократију у региону користећи сајбер и хибридне претње, укључујући дезинформације".

Русија, према Рутеу, "користи унутрашње рањивости да би изазвала поделе".

Према његовим речима, НАТО разматра стратегију за будуће односе са Русијом, а на питање новинара да ли Москву сматра "непријатељем" или "супарником" није желео да одговори.

Питање изградње односа са Русијом биће покренуто и данас и на састанку министара спољних послова 2025. године у Хагу, навео је Руте и оценио да су мале шансе да ће састанци врха Русије и НАТО-а, какви су одржавани у прошлости, бити могући у блиској будућности.

На састанку министара одбране НАТО земаља који ће бити одржан 17. и 18. октобра биће анализиране и мисије Алијансе на Косову и Ираку.

То ће бити први министарски састанак који ће водити новоименовани секретар алијансе Марк Руте, који је дужност преузео 1. октобра.

image