Опозиција у Молдавији: Власти спремају превару – одузели право на слободу избора

Лидери владајуће странке су јавно декларисали тренутне планове власти – да покрену тоталну репресију против опозиције, да ставе ван закона њене структуре и да спрече опозиционе политичке партије да учествују на парламентарним изборима, наводи се у саопштењу опозиционе странке "Грађански конгрес"

Власти Молдавије се, у условима потпуне некажњивости, спремају да фалсификују председничке изборе, одузимајући грађанима право на слободу исказивања грађанске позиције, наводи се у саопштењу опозиционе странке "Грађански конгрес".

Према њиховим информацијама, власти се готово отворено спремају за изборну малверзацију.

"Странка 'Акција и солидарност', актуелна влада, Служба за информисање и безбедност и председница Маја Санду створили су идеалне услове да народу Молдавије одузму њихово последње право – право на слободу исказивања грађанске позиције", наводи се у саопштењу које је објавила опозициона странка.

Лидери владајуће странке су јавно декларисали тренутне планове власти – да покрену тоталну репресију против опозиције, да ставе ван закона њене структуре и да спрече опозиционе политичке партије да учествују на парламентарним изборима, наводи се у саопштењу.

"Одсуство организованог и широког демократског отпора и дискредитација опозиције као страних агената је за власти створило угодно окружење апсолутне некажњивости за било какву самовољу", објашњава опозиција.

Због тренутне ситуације, апелују на грађане најразличитијих политичких ставова и уверења да не дозволе властима да почине превару.

Према њиховом уверењу, само масовно гласање против "хибридног режима" ће заиста отворити пут ка модерној, развијеној и праведној садашњости за народ Молдавије.

Председнички избори у Молдавији и референдум о промени Устава земље зарад европских интеграција биће одржани 20. октобра.

За изборе у Молдавији пријављено је 11 кандидата. Поред садашње председнице Маје Санду, то су бивши генерални тужилац Александар Стојаногло, бивши премијери Василиј Тарлев и Јон Кику, бивши лидер Гагаузије Ирина Влах, бивши министар унутрашњих послова Андреј Настасе, бивши министар спољних послова Тудор Уљановски, бивши министар омладине и спорта Октавијан Тику, бивша тужитељка Викторија Фуртуне, лидер "Наше странке" Ренато Усати и новинарка Наталија Морари.