Свет

"Леди крв у жилама": Орбан прокоментарисао "план победе" Зеленског

Зеленски је јуче представио "план победе" у Украјини
"Леди крв у жилама": Орбан прокоментарисао "план победе" Зеленског© Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Мађарски премијер Виктор Орбан прокоментарисао је "план победе" који је јуче представио Владимир Зеленски рекавши да "леди крв у жилама".

Орбан је казао да ЕУ треба да промени стратегију и почне мирно решавање сукоба.

"Зеленски је представио свој 'план за победу' у украјинском парламенту, а ја позивам Европску унију да промени своју садашњу стратегију", написао је Орбан на друштвеној мрежи Фејсбук, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, ЕУ губи у сукобу у Украјини јер је у њега ушла са "лоше осмишљеном, лоше спроведеном и лоше прорачунатом стратегијом, за коју одговорност првенствено сноси председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен".

"Промене су потребне! Али, то не значи да нам је потребно више рата, опаснијег оружја и оружја дугог домета, већ да треба да пређемо са војне стратегије на мирну стратегију. Потребни су нам прекид ватре и мировни преговори", додао је Орбан.

Позив за Шолца и Макрона да почну преговоре са РФ

Виктор Орбан је рекао је да ће на самиту ЕУ позвати француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца да у име ЕУ започну преговоре са Руском Федерацијом о решавању сукоба у Украјини.

"Данас ћу позвати немачког канцелара и француског председника да што пре почну преговоре са Русијом у име целе Европске уније, како бисмо нашли излаз из ове ситуације (сукоба у Украјини), казао је Орбан.

Подсетимо, Зеленски је јуче у Украјини представио свој "план победе" који је претходно представио и у САД током последње посете. Документ се састоји од пет тачака и три тајна додатка.

"План" ће данас представити Бриселу.

Прва подразумева позивање Украјине у НАТО чак и пре краја сукоба с Русијом. 

Друга тачка се односи на укидање ограничења за нападе на Руску Федерацију и наставак "операција" на њеној територији. 

У трећој тачки Кијев предлаже Вашингтону, ЕУ и другим заинтересованим партнерима да закључе споразум о заштити критичних ресурса на украјинској територији и да у тој земљи распореде "ненуклеарни пакет одвраћања". 

Као четврто, Зеленски је навео да Кијев захтева јачање антируских санкција и развој стратешког и економског потенцијала Украјине. 

Коначно, у петој тачки "плана победе" се наводи да се по окончању сукоба искористи искуство украјинске војске за јачање одбране НАТО-а, као и да украјинска војска може да замени амерички контингент у Европи.

Друга, трећа и четврта тачка плана имају тајне одредбе, које нису јавно објављене, али су, према речима Зеленског, достављене украјинским партнерима на увид.

image