Свет

"Кућа од карата" за аматере: Унутар најпрљавије (и најглупље) политичке битке у УК последњих година

Како је брутална борба за лидера торијеваца прерасла у хаос и оптуживање
"Кућа од карата" за аматере: Унутар најпрљавије (и најглупље) политичке битке у УК последњих годинаGetty © Dan Kitwood / Staff

Нико није предвидео да ће трка за председника Конзервативне партије Уједињеног Краљевства протећи овако. И, као што је то често био случај последњих година, Борис Џонсон је умешао своје прсте у то.

Тако барем тврде торијевци који су се овог месеца окупили у лондонском Пал Малу, на представљању мемоара бившег премијера.

Међу гостима је био иминистар унутрашњих послова из сенке Џејмс Клеверли, који је у то време још увек био кандидат за лидера странке и на корак од тога да буде један од два кандидата који ће ући у последњи круг избора за шефа конзервативаца.

Његова одлука да присуствује представљању мемоара, кажу поједини, запечатила је његов пад. Већ следећег дана остао је без два кључна гласа и одмах је испао из трке.

Неуспех бившег министра спољних послова био је само једна кривина у кампањи за вођство торијеваца, која је била пуна заплета, забијања ножа у леђа и замешатељства, пише "Политико".

Један Клеверлијев савезник је то можда најбоље сумирао, описујући трку као нешто што диктирају "људи са победничком комбинацијом гласања за лидера и коефицијента интелигенције висине собне температуре, који мисле да су у кући од карата" – алузија на књигу и ТВ серију о заверама у британском парламенту коју су касније преузеле САД.

Крај вишемесечног лудила

Ова недеља означава кључни тренутак у дугој кампањи избора лидера Конзервативне странке.

Трка је почела у јулу након што је странка претрпела један од својих најгорих изборних пораза, што је изазвало оставку Ришија Сунака неколико сати након што је избачен из Даунинг стрита.

Шефови партија одлучили су се за тромесечни процес који би требало да буде завршен 2. новембра, верујући да би дуго надметање могло да покрене процес излечења и поновног уједињења након година огорчених сукоба унутар странке.

Испоставило се да су направили грешку. После низа тајних гласања, оптужби за трговину гласовима и одстрањивања "претендената на престо" у трци су Кеми Баденох, бивша министарка финансија и Роберт Џенрик, бивши министар за имиграцију.

Сада је на члановима Конзервативне странке да изаберу победника, а очекује се да ће многи гласати ове недеље.

То не значи да је тиме стављена тачка на торијевско лудило и шиканирање.

Два преостала кандидата заузимају углавном сличан простор на десној страни странке, оштро говоре о имиграцији и прихватају културне ратове, док снажно подржавају Израел и нападају мултикултурализам.

Једна нуспојава овога је да је последњи део такмичења већ постао интензивно лични, јер сваки покушава да добије предност.

Присталице Баденокове тврде да је Џенрик – који се сматра центристичким торијевцем – неухватљив и да му се не може веровати.

Заузврат, Џенрикове присталице тврде да је Баденокова непредвидљива, непристојна и лења.

Британски медији наводе да Баденокова ужива малу предност у односу на Џенрика.

Џенриков тим инсистира да је предност на његовој страни и изазвао је Баденокову на још једну ТВ дебату.

У још једном сензационалистичком извештају, Џенриков помоћник у кампањи је тврдио да је Штаб конзервативне кампање покушао да блокира даље дебате јер председник странке, Ричард Фулер, тајно подржава Баденокову.

Ко ће на крају бити предводник?

Оптужбе на страну, двоје кандидата раздвајају суптилне разлике у погледима, приступу и политици.

Џенрик је поставио оно што његов тим описује као "промишљен" политички програм, укључујући напуштање Европског суда за људска права и обновљени фокус на изградњу кућа и здравствени систем.

Баденокова је, насупрот томе, представила пројекат ширег опсега под називом "Обнова 2030" у којем би се ангажовала са странком у одлучивању о томе како да крене напред у вези са различитим политичким питањима.

Коју год опцију да изаберу чланови конзервативаца, јасно је да непосредна будућност странке лежи на десници, без иједног центристичког кандидата у конкуренцији.

Неки већ спекулишу да би Клеверли или чак Борис Џонсон могли да преузму власт пре следећих избора 2029. године, што оставља довољно времена за још један драматичан преокрет код торијеваца.

image