Свет

Нетанјаху: Лидер Хамаса Јахја Синвар је убијен, рачун је измирен

Израелски "Канал 12" раније је пренео да су припадници ИДФ-а јуче отворили ватру на групу терориста у приземљу зграде у Појасу Газе, као и да су, када су ушли у зграду, схватили да један од мртвих терориста "веома личи" на Синвара
Нетанјаху: Лидер Хамаса Јахја Синвар је убијен, рачун је измиренGetty © Laurent Van der Stockt

Израелски министар спољних послова Израел Кац потврдио је у поруци десетинама министара спољних послова широм света да је лидер Хамаса Јахја Синвар убијен у Појасу Газе, преноси "Тајмс ов Израел".

Он је први израелски званичник који је званично потврдио елиминацију лидера те палестинске организације.

"Израелски војници елиминисали су масовног убицу Јахју Синвара, који је одговоран за масакр и зверства од 7. октобра", рекао је Кац и додао да је то "велико војно и морално достигнуће за Израел и победа целог слободног света против зле осовине радикалног ислама коју предводи Иран".

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху такође тврди да је лидер Хамаса убијен, али поручује да рат на Блиском истоку још увек није готов, а да палестинска милитантна група неће остати на власти у Појасу Газе.

"Грађани Израела, Јахја Синвар је мртав. Одговорног за највећи масакр над Јеврејима од Холокауста, архитерористу који је убио хиљаде Израелаца и отео стотине грађана, убили су наши херојски војници. Рачун је измирен", рекао је Нетанијаху.

Он је чланове палестинског Хамаса упозорио да ће њихови лидери "бити елиминисани", додавши да ће сваком милитанту који ослободи таоце и спусти оружје, бити дозвољено да "оде и настави да живи".

Нетанијаху је, у говору емитованом на телевизији, поручио да је убиство Синвара прилика становницима Газе да се ослободе тираније, преноси Ројтерс.

"Он вам је уништио животе", поручио је Нетанијаху Палестинцима у Гази.

Нетанијаху је нагласио да регион сада има прилику да заустави '"осовину зла'", мислећи на Иран и његове посреднике, Хамас и Хезболах, а да се на Блиском истоку успостави "мир и просперитет".

Неименовани извори из Хамаса раније су за Ројтерс изјавили да је лидер те палестинске милитантне групе Јахја Синвар вероватно убијен у израелској операцији у Појасу Газе.

Хамас још увек није издао званично саопштење, док су из Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и израелске полиције у заједничком саопштењу изјавили да је идентификација тела и даље у току, преноси "Тајмс ов Израел".

"Фотографије зуба су послате у полицијску медицинску лабораторију на преглед и сада се раде ДНК тестови. Када буду готови, моћи ћемо да потврдимо елиминацију (Синвара)", кажу из ИДФ и полиције.

У извештају се наводи да није било талаца у близини локације на којој су елиминисани палестински борци. Како наводи "Тајмс оф Израел", раније се спекулисало да "Синвар користи израелске таоце као људски штит".

"Снаге ИДФ-а и Шин Бета које делују у тој области настављају да делују под неопходним опрезом", додаје се у саопштењу израелске војске.

Израелски "Канал 12" раније је пренео да су припадници ИДФ-а јуче отворили ватру на групу терориста у приземљу зграде у Појасу Газе, као и да су, када су ушли у зграду, схватили да један од мртвих терориста "веома личи" на Синвара.

Војска проверава информације да ли је шеф Хамаса био међу елиминисаном групом која је, наводно деловала у школској згради на северу енклаве.

У извештају те телевизије се наводи да се очекује да ће идентификација трајати неколико сати, као и да ће тело бити однето на ДНК тестирање. Телевизија Кан је подсетила да Израел има ДНК узорак Синвара, пошто је био у локалном затвору.

У међувремену, неименовани израелски високи званичник рекао је медијима на хебрејском језику да је тренутна процена безбедносних агенција да постоји велика вероватноћа да је убијени Палестинац лидер Хамаса Јахја Синвар кога власти јеврејске државе сматрају главним организатором и инспиратором напада на Израел 7. октобра 2023. године.

Синвар је рођен у Кан Јунису, а за вођу Хамаса у Гази изабран је 2017.
Именован је почетком августа за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханијеа у Техерану. Он је провео 23 године у израелским затворима пре него што је пуштен 2011. године у оквиру размене затвореника.

image