Свет

Председница Европске банке: Еврозони не прети рецесија

Немачка је у тешкој ситуацији, али то не значи да је цела еврозона погођена, истакла је Лагард
Председница Европске банке: Еврозони не прети рецесија© Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Еврозони не прети рецесија, а ситуација са инфлацијом се развија у добром правцу, изјавила је данас председница Европске банке (ЕЦБ) Кристин Лагард на конференцији за новинаре након одлуке о спуштању референтне каматне стопе за 25 базних поена на 3,25 одсто.

Немачка, држава чланица еврозоне, суочава се са тешким околностима, али то не значи да је цела еврозона погођена на исти начин, навела је Лагард.

"На основу информација које имамо у овом тренутку, не видимо рецесију у зони евра", додала је председница Европске централне банке, преноси Блумберг.

Управни савет Европске централне банке (ЕЦБ) одлучио је данас да снизи три кључне каматне стопе за 25 базних поена, тако да каматна стопа на депозите сада износи 3,25 одсто, каматна стопа на главне операције рефинасирања 3,40 одсто а камата на граничну кредитну линију 3,65 одсто.

Пристигле информације показују да је процес постепеног пада инфлације "на добром путу", наводи се у саопштењу, а ове речи је потврдила и Лагард која је прецизирала да се сви индикатори инфлације крећу у добром правцу.

"Да ли смо завршили са инфлацијом? Још увек не. Да ли смо у процесу окончавања инфлације? Да", истакла је председница ЕЦБ.

Евро је након одлуке о каматама знатно пао у односу на долар.

Његова вредност је у 16.10 часова пала за 0,35 одсто на 1,08213 долара.

image