СЗО упозорава: Више од 80 одсто становника Газе гладује

Наредбе за евакуацију и израелске војне офанзиве, које су се додатно интензивирале последњих недеља, озбиљно су пореметиле хуманитарне операције, а поновљена расељавања су постепено отежавала способност становништва да се носе са потешкоћама и приступе храни

Око 86 одсто становништва Појаса Газе суочава се са озбиљном несташицом хране, скоро 133.000 људи се суочава са глађу, а очекује се да ће се овај број удвостручити у наредним месецима, наводи се у извештају објављеном на сајту Светске здравствене организације (СЗО).

Како се додаје, наредбе за евакуацију и израелске војне офанзиве, које су се додатно интензивирале последњих недеља, озбиљно су пореметиле хуманитарне операције, а поновљена расељавања су постепено отежавала способност становништва да се носе са потешкоћама и приступе храни, води и лековима, што је повећало рањивост читавих заједница.

"У септембру је Газа примила најмањи обим комерцијалног и хуманитарног терета од марта 2024. Ово драстично смањење ће озбиљно ограничити доступност хране и могућност породица да се прехране и приступе услугама у наредним месецима. Очекује се да ће предстојећа зимска сезона донети ниже температуре, као и кишу и потенцијалне поплаве", навели су стручњаци у СЗО.

Осим тога, навели су да сезонске болести и све ограниченији приступ води и здравственим услугама могу погоршати акутну потхрањеност, посебно у густо насељеним подручјима где је ризик од избијања већ висок.

Претходно је шеф агенције УН за палестинске избеглице упозорио да ће светски програм за храну остати без залиха хране за недељу и по дана и неће моћи да обезбеди храну стотинама хиљада људи на северу Газе, ако Израел одмах не дозволи брзо повећање испорука помоћи.

Катастрофални услови у северној Гази нагло су се погоршали последњих дана, пошто је Израел покренуо нову офанзиву у тој области и спречио УН да пружи било какву помоћ северу две недеље, рекао је шеф агенције УН за палестинске избеглице, преноси "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Чак и пре ових потеза, хуманитарне групе су упозоравале да се око 400.000 људи, за које се процењује да још увек живе у северној Гази, суочавају са несигурношћу да ће имати хране.