Свет

Реакције страних државника на смрт Синвара: Правда је задовољена, време је за примирје у Гази

Јахја Синвар је био непремостива препрека за постизање прилике за "дан после" у Гази, та препрека више не постоји, али много посла је пред нама, навео је председник САД Џозеф Бајден
Реакције страних државника на смрт Синвара: Правда је задовољена, време је за примирје у Гази© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Смрт лидера Хамаса Јахје Синвара представља тренутак олакшања за Израелце и пружа прилику за "дан после" у Гази без милитантне групе на власти, рекао је амерички председник Џозеф Бајден.

"Јахја Синвар је био непремостива препрека за постизање свих тих циљева. Та препрека више не постоји. Али много посла остаје пред нама", навео је Бајден у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Председник САД додао је да ће ускоро разговарати са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом и другим израелским лидерима "да им честитам, да разговарамо о путу враћања талаца њиховим породицама и о окончању овог рата који је изазвао толико страдања невиних људи једном заувек".

Потпредседница САД и демократска кандидаткиња Камала Харис изјавила је након убиства лидера Хамаса, да овај тренутак пружа шансу да се оконча рат у Појасу Газе.

"Правда је задовољена. Синвар је одговоран за убиство хиљада невиних људи, укључујући жртве 7. октобра и таоце убијене у Гази", истакла је Харис.

Она је изразила наду да ће ускоро почети "дан после без Хамаса" на власти у палестинској енклави.

О смрти Синвара огласили су се и други државни званичници из света.

Јахја Синвар је био главна особа одговорна за терористичке нападе и варварске акте 7. октобра, навео је председник Француске Емануел Макрон.

"Данас са емоцијама размишљам о жртвама, укључујући 48 наших сународника и њихових најмилијих. Француска захтева ослобађање свих талаца које још држи Хамас", додао је француски председник.

Министар спољних послова Немачке Аналена Бербок навела је да је лидер Хамаса био "брутални убица и терориста који је желео да уништи Израел и његов народ".

Она је додала да је он као организатор терора 7. октобра донео смрт хиљадама људи и неизмерну патњу целом региону, како је истакла.

"Хамас сада мора да ослободи све таоце и положи оружје, патња народа у Гази мора коначно да се оконча", истакла је Бербок.

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани оценио је да убиство Синвара Израел починио у самоодбрани.

"Надам се да ће нестанак лидера Хамаса довести до прекида ватре у Гази", додао је Тајани.

Министар одбране Велике Британије Џон Хили истакао је у својој реакцији да неће оплакивати смрт Синвара.

"Он је одговоран за терористички напад 7. октобра, и свестан сам да је то изазвало не само најмрачнији, најсмртоноснији дан за јеврејски народ од Другог светског рата, већ је покренуо сукоб који траје више од годину дана и изазвао неподношљиво висок број цивилних палестинских жртава", навео је Хили.

image