Хезболах тврди да прелази на нову, ескалирајућу фазу у рату након убиства Синвара

Користићемо навођене ракете за гађање израелских војника, навела је либанска милитантна група

Либанска милитантна група Хезболах саопштила је да прелази на нову, ескалирајућу фазу у рату против Израела након убиства лидера Хамаса Јахје Синвара, у којој ће користити навођене ракете за гађање израелских војника.

Хезболах је у саопштењу навео да је од почетка копнене офанзиве у Либану 1. октобра израелска војска изгубила 55 војника, а да је њих више од 500 рањено, преноси Ројтерс.

Синвар, организатор напада 7. октобра 2023. који је покренуо рат у Гази, убијен је током операције израелских војника у палестинској енклави.

Верује се да се Синвар, који је именован за вођу Хамаса након убиства политичког шефа Исмаила Ханијеа у Техерану у јулу, крио у тунелу које је Хамас изградио испод Газе у протекле две деценије.

Израелска војска објавила је снимак дроном на којем се види како Синвар седи на фотељи, прекривен прашином унутар уништене зграде.

Западни лидери рекли су да је његова смрт пружила прилику за окончање сукоба, али је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао да ће рат трајати све док се не врате таоци које су ухватили Хамасови милитанти прошлог октобра.