Свет

Бајденова опроштајна посета: Разговори са Шолцом, Макроном и Стармером у Берлину

Амерички председник ће бити дочекан са војним почастима, пре него што му буде уручено највише немачко одликовање
Бајденова опроштајна посета: Разговори са Шолцом, Макроном и Стармером у Берлину© Tanjug/AP Photo/Ben Curtis

Амерички председник Џозеф Бајден данас ће се у Берлину састати са кључним европским партнерима како би учврстио сарадњу и разговарао о питањима везаним за рат у Украјини и сукобе на Блиском Истоку.

Бајден ће бити дочекан са војним почастима, пре него што му председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер уручи највише немачко одликовање, као признање за допринос немачко-америчком пријатељству и трансатлантској повезаности током 50 година политичке каријере, пренео је Ројтерс.

Током посете, Бајден ће имати разговор иза затворених врата са немачким канцеларом Олафом Шолцом, у којем ће се фокусирати на безбедност, трговину и економска питања.

Двојица лидера ће се затим придружити британском премијеру Киру Стармеру и француском председнику Емануелу Макрону на заједничким разговорима о украјинској кризи.

С обзиром на то да би ово могла да буде Бајденова последња посета Европи као председника, аналитичари истичу важност овог путовања као знак чврсте сарадње између САД и Немачке. С друге стране, има и оних који оцењују да је Бајденово опроштајно путовање је углавном изазвало зевање

До Бајденове посете долази након што је Владимир Зеленски представио свој "план победе" за окончање рата са Русијом.

Бајден је првобитно требало да отпутује у америчку војну базу Рамштајн у Немачкој, али је то путовање отказао због урагана Милтон у појединим деловима САД.

image