Свет

Пентагон: САД помогле Израелу у пружању информација и обавештајних података за праћење лидера Хамаса

Иначе, у Израел стиже америчка батерија ТХААД за јачање система противваздушне одбране, за које је портпарол Пентагона рекао да ће оперативно бити спремна у блиској будућности
Пентагон: САД помогле Израелу у пружању информација и обавештајних података за праћење лидера Хамаса© Celal Gunes/Anadolu via Getty Images

Америчка војска саопштила је данас да њене снаге нису имале никакву улогу у израелској операцији у којој је убијен лидер Хамаса Јахја Синвар, иако су амерички обавештајци допринели да Израел лоцира лидере Хамаса који су прошле године узели таоце.

"Ово је била израелска операција. Америчке снаге нису биле директно укључене", рекао је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

Према његовим речима, САД су помогле у пружању информација и обавештајних података у вези са враћањем талаца и праћењем и лоцирањем лидера Хамаса који су били одговорни за држање талаца.

"И, наравно, ово генерално доприноси разумевању ситуације. Али опет, ово је била израелска операција. И ја бих вас упутио на њих да разговарате о детаљима како је операција прошла", рекао је Рајдер на брифингу, преноси Ројтерс.

Његов коментар је уследио након изјаве председника САД Џозефа Бајдена да је након Хамасовог напада на Израел 7. октобра 2023. наредио америчком особљу за специјалне операције и обавештајној служби да помогну Израелу у "лову" на Синвара и друге вође милитаната.

Поводом доласка америчке батерије ТХААД за јачање система противваздушне одбране Израела, Рајдер је нагласио да су компоненте овог оружја почеле да стижу у Израел.

"Она ће бити оперативно спремна у блиској будућности. Нећу улазити у конкретне датуме... Рећи ћу да је интегрисана у израелску противваздушну одбрану, као и у шире напоре САД на регионалном нивоу да подржимо одбрану Израела", рекао је он.

image