Свет

Вођене ракете, "леопарди", хиљаде дронова: Немачка шаље Украјини војну помоћ

Званични Берлин је истовремено најавио и да ће Кијеву ускоро послати вођене ракете АИМ-9Л за авионе Ф-16, као и неколико хиљада беспилотних летелица
Вођене ракете, "леопарди", хиљаде дронова: Немачка шаље Украјини војну помоћ© Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

Немачка је упутила нови пакет војне помоћи Украјини, који поред тенкова "леопард 1А5" испоручених у сарадњи са Данском, обухвата и 20 борбених возила пешадије "мардер", као и муницију за њих и тенкове "леопард 1" и "леопард 2", наводи се на страници немачке Владе.

Званични Берлин је истовремено најавио и да ће Кијеву ускоро послати вођене ракете ваздух-ваздух АИМ-9Л за авионе Ф-16, као и неколико хиљада беспилотних летелица, преноси Танјуг позивајући се на агенцију УНИАН.

Системи противаздушне одбране

Поред тога, послата су и четири МРАП борбена возила, два система ПВО ИРИС-Т и ракете за њих, као и шест самоходних хаубица ПзХ 2000 и муниција у калибру 155 милиметара.

У оквиру пакета помоћи, Украјина је од Немачке добила и 30 извиђачких дронова "вектор", опрему за разминирање и више десетина хиљада комада муниције калибра 40 милиметара.

Прошле недеље, немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да његова држава и њени партнери намеравају да до краја године за Украјину осигурају помоћ вредну 1,4 милијарде евра.

image