Највеће светске силе на самиту БРИКС-а: Си, Моди и Мухамед бин Зајед долазе у Русију

Више од тридесет држава потврдило је учешће на самиту који ће се одржати у Казању од 22. до 24. октобра

Кинески председник Си Ђинпинг и индијски премијер Нарендра Моди посетиће Русију како би учествовали на самиту БРИКС-а, потврдили су спољнополитички ресори Кине и Индије.

Такође, председник Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ал Нахјан је потврдио долазак на самит у Казању, саопштено је у Кремљу

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњин је изјавила да ће кинески председник Си Ђинпинг посетити Русију ради учешћа на самиту БРИКС-а.

"На позив председника Руске Федерације Владимира Путина, кинески председник Си Ђинпинг посетиће град Казањ од 22. до 24. октобра како би учествовао на шеснаестом самиту лидера БРИКС-а", рекла је Хуа Чуњин у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Кине.

Према саопштењу индијског Министарства спољних послова, Моди ће боравити у Русији од 22. до 23. октобра.

"Премијер Нарендра Моди посетиће Русију на позив председника Руске Федерације Владимира Путина, како би присуствовао 16. самиту БРИКС-а који ће се одржати у Казању под председавањем Русије", наводи се у саопштењу МИП-а.

Што се тиче председника УАЕ, у Кремљу су потврдили да ће 21. октобра боравити у званичној посети Русији као и да је планиран разговор са Путином о перспективама развоја сарадње, али и о актуелним међународним темама, укључујући ситуацију на Блиском истоку и Северној Африци.

Подсећања ради, више од тридесет држава потврдило је учешће на самиту, а руски председник је на самит лично позвао и председника Србије Александра Вучића који је тада изјавио да има "гужву у шеснаестерцу", те да ће своју одлуку саопштити касније.

Председник Србије је током јучерашњег обраћања изјавио да ће одлуку о одласку на самит БРИКС-а донети 20. или 21. октобра.