Свет

Трамп: Зеленски најбољи трговац, кад год дође у САД добије 100 милијарди долара

САД више не уживају поштовање на међународној сцени управо због поступака Бајденове администрације, поновио некадашњи председник САД
Трамп: Зеленски најбољи трговац, кад год дође у САД добије 100 милијарди долараGetty © Kevin Dietsch

Сукоб у Украјини је изгубљен случај и Владимир Зеленски никада није требало да дозволи да се то догоди, рекао је бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп.

Током појављивања на подкасту ПБД, чији је домаћин био Патрик Бет-Дејвид, Трамп је навео обимну војну помоћ коју је Вашингтон пружио Кијеву, као пример расипништва администрације америчког председника Џозефа Бајдена.

Бајден и Камала Харис, демократски председнички кандидат, су "најгори председник и потпредседник у историји", изјавио је он.

"Толико је лоше оно што раде нашој земљи на границама и са новцем", истакао је Трамп.

Према његовим речима Владимир Зеленски је "један од највећих трговаца ког је икад видео".

"Сваки пут када дође у САД ми му дамо сто милијарди долара. Ко је још добио толико новца у историји?", запитао се бивши амерички председник и додао:

"То не значи да не желим да му помогнем јер се осећам веома лоше због људи тамо (у Украјини). Али никада није требало да дозволи да тај рат почне. Тај рат је губитник сам по себи", рекао је он.

Међутим, касније током разговора, републикански председнички кандидат је изразио став да је, осим Зеленског, за сукоб крив и актуелни амерички председник Џозеф Бајден.

"У великој мери кривим Бајдена. Ако погледате његове речи (уочи сукоба), његове речи су биле потпуно супротне од онога што је требало да каже. Он је подстакао тај рат. Путин није анђео, али све што је Бајден рекао је погрешно", истакао је Трамп и додао да сукоб Русије и Украјине "никада није требало да се деси".

Према његовим речима сукоб Русије и Украјине "постаје веома лош и могло би доћи до избијања трећег светског рата".

"То никада није требало да се деси. Да сам ја председник тог рата никада не би било. Путин то никада не би урадио", оцењује Доналд Трамп.

Како наводи, САД више не уживају поштовање на међународној сцени управо због поступака Бајденове администрације, али "свет ће се понашати (како треба)" ако он победи на изборима 5. новембра.

"Мислим да ћу решити сукоб између Русије и Украјине, ако будем изабран за председника", рекао је републикански кандидат, понављајући тврдњу коју је раније изнео у неколико наврата.

"Срео сам се са Зеленским пре неки дан. Имам добре односе са Путином и са Зеленским", рекао је он, не прецизирајући како ће тачно да убеди стране да прекину непријатељства.

image