Свет

Пољска: Европски савет и НАТО дочекали план Зеленског без ентузијазма

Косињак Камиш указује да је ситуација на украјинском фронту тешка, да постоји огроман умор од рата и да план који је представио Зеленски не решава проблем
Пољска: Европски савет и НАТО дочекали план Зеленског без ентузијазмаGetty © Pier Marco Tacca

"План победе" Владимира Зеленског су у Европском савету и НАТО-у дочекали без много ентузијазма, рекао је пољски министар одбране Владислав Косињак Камиш на састанку шефова војних ресора земаља Северноатлантске алијансе у Бриселу.

"Свим својим срцем бисмо сви ми желели да се тај план реализује. Али нема великог ентузијазма ни у Европском савету ни у седишту НАТО-а јер је ситуација на фронту је тешка, појавио се огроман умор од рата", рекао је Косињак Камиш.

Према његовим речима, план који је представио Зеленски не решава проблем и није "светло на крају тунела које ће променити стварност".

Владимир Зеленски представио је 16. октобра Врховној ради "план победе" који су и неки од украјинских парламентараца прогласили нереалним. План обухвата пет тачака, почев од моменталног уласка Украјине у НАТО пре завршетка сукоба са Русијом.

Зеленски захтева и дозволу Запада за ударе у дубину руске територије, као и распоређивање "свеобухватног ненуклеарног стратешког пакета одвраћања" и помоћ у развоју економије, што подразумева јачање антируских санкција. У петој тачки "плана победе" се наводи да ће се, по окончању сукоба, искористити искуство украјинске војске за "јачање одбране НАТО-а".

Претходно је Зеленски овај план представио лидерима Британије, Немачке, Италије и Француске током посете САД-у крајем септембра. Међутим, нико од њих није подржао ову иницијативу, а неки су изразили забринутост због кратког рока за усвајање главних одредби.

image