Избори у Америци: Зашто Трамп, Харисова и свет гледају у Омаху

Победа у Белој кући зависи од електорског колеџа - а Небраска би ту могла да има кључну улогу

Мали град на средњем западу - Омаха, Небраска, биће најважније место на свету следећег месеца: кључни глас који "даје" Белу кућу Доналду Трампу или Камали Харис.

Омаха је највећи град у републиканској држави и чини највећи део њеног другог конгресног округа. Али Небраска, за разлику од скоро сваке друге државе, не бира своје делегате за јединствени изборни (електорски) колеџ САД - тело које заправо бира председника - само на основу укупног броја гласова у држави.

Уместо тога, Небраска додељује два изборна гласа свом победнику у целој држави и по један победнику у своја три конгресна округа. Округ Омахе - Небраска 2 - је такође јединствен у држави јер је његов глас склон промени.

У врло неизвесним изборима, какви су ови сада, где је 538 делегата у електорском колеџу иначе тесно подељено, то значи да би Небраска 2 могла да буде одлучујућа у давању једном кандидату 270 гласова да постане председник.

Са само две и по недеље до избора 5. новембра, Трамп и Харис улажу новац и време у своје кампање широм седам "колебљивих" држава.

Пенсилванија, бојно поље са највећим бројем гласова на изборном колеџу, добија највећу пажњу.

Иако је теоријски могуће ући у Белу кућу без победе у Пенсилванији, то је мало вероватно - делом зато што многи стручњаци мисле да би победа тамо донела победу и у другим традиционално демократским државама које се колебају у "плавом зиду" - Висконсину и Мичигену.

Трамп је 2016. преокренуо ове средњезападне државе у своју корист, што му је омогућило да освоји Белу кућу. Али четири године касније, Џозеф Бајден их је вратио - утирући пут сопственој победи на изборном колеџу.

Математички гледано, постоји 128 комбинација могућих исхода у седам колебљивих држава. У четири комбинације, резултат би зависио од једног електорског гласа.

На пример, било који кандидат би могао да добије подршку у јужним колебљивим државама, а Харис би остварила велику победу ако би успела да преокрене Северну Каролину – дугогодишњу демократску мету коју је Трамп освојио са малом разликом 2016. – и њених 16 електорскик гласова.

Ако Харисова освоји три државе "плавог зида", а Трамп однесе такозвани "појас сунца" (Аризона, Џорџија, Невада и Северна Каролина), Небраска 2 ће бити кључна. Ако Харис победи, она добија председничку позицију. Ако Трамп победи, избори су изједначени.

Трампу би одговарало нерешено гласање изборног колеџа, јер би пресуду донео Представнички дом. Свака држава би добила само један глас, а републиканци тренутно имају већину у Представничком дому. Још једна "необичност" америчких избора је да би у том случају Сенат посебно бирао потпредседника.

Нерешено гласање изборног колеџа догодило се само два пута у историји САД.

У међувремену, у Омахи, мештани се сада изјашњавају уз помоћ натписа у двориштима. Присталице Харисове постављају плаве тачке, које симболизују демократско преузимање републиканске државе. Трампове присталице приказују потпуно црвене мапе — у облику Небраске.

"Ово значи нешто за америчку демократију, идеја да је ваш глас битан", рекао је "Фајненшел тајмсу" Ричард Витмер, политиколог са Универзитета Крејтон у Омахи.