Свет

Грађанска непослушност: Лучки радници у Пиреју блокирали контејнер са муницијом за Израел

Пре инцидената, синдикат лучких радника позвао је чланове на протест и блокаду испоруке оружја и муниције која је намењена за израелски рат у Гази
Грађанска непослушност: Лучки радници у Пиреју блокирали контејнер са муницијом за ИзраелGetty © Milos Bicanski

Десетине чланова грчког синдиката лучких радника блокирало у луци Пиреј утовар контејнера са муницијом, намењених Израелу, у знак протеста против рата у Гази, рекли су данас званичници обалске страже и синдиката агенцији Ројтерс.

У контејнеру, који је у четвртак стигао у Пиреј, главну луку града Атине и Грчке, налазила се 21 тона муниције, рекао је Ројтерсу један од синдикалаца под условом да остане анониман.

Терет је камионом превезен из Северне Македоније и требало је да буде укрцан на брод под заставом Маршалских острва који је кренуо за Израел.

Пре инцидента, синдикат лучких радника позвао је чланове на протест и блокаду испоруке оружја и муниције која је намењена за израелски рат у Гази.

"Дошао је тренутак да гласно кажемо да нећемо дозволити да лука Пиреј постане ратна одскочна даска. Боримо се за мир... не за учешће Грчке у рату!", наводи се у саопштењу синдиката објављеном на Фејсбуку.

Камион са теретом, који је имао исправну дозволу за транспорт, задржале су лучке власти и покренута је истрага о инциденту, наводи Ројтерс.

За лидером синдиката је расписан налог за хапшење, рекао је један од званичника обалске страже.
Грчка је подржала право Израела да се брани, након прошлогодишњег напада палестинских милитаната Хамаса из Газе али је позвала на хитан прекид ватре, након што је уследила израелска копнена офанзива на палестинску енклаву, како би се окончала, како је саопштено, "незамислива хуманитарна катастрофа".

image