Свет

ЕУ жели да прошири казне против Маска

Брисел је наводно упозорио милијардера да би могао да у казне због Икса укључи и приходе од његових других предузећа
ЕУ жели да прошири казне против МаскаGetty © Marc Piasecki / Contributor

ЕУ би могла да таргетира сва приватна предузећа Илона Маска приликом одређивања висине новчане казне због Икса (бивши Твитер), преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Брисел разматра новчане казне против Икса од када је бивши технолошки цар блока, Тјери Бретон, оптужио платформу да није правилно контролисала незаконит садржај и да крши Закон о дигиталним услугама (ДСА) ЕУ из 2022. Одлука о томе да ли ће се казнити Икс сада лежи на комесарки ЕУ за конкуренцију Маргрети Вестагер.

"Блумберг" наводи да је Брисел недавно упозорио Маска да тренутно разматра да ли би приходи из његових других предузећа "Спејс Икса", "Неуралинка", "Боринг компанија" требало да буду укључени у одређивање потенцијалних казни против Икса. Извори кажу да приходи "Тесле" неће бити укључени у такве калкулације јер се ради о јавној компанији која није под пуном контролом милијардера.

Према ДСА, ЕУ може да казни онлајн платформе новчаним казнама до шест одсто њиховог годишњег глобалног прихода ако процени да нису сузбијали нелегални садржај или дезинформације.

"Блумбергови" извори наводе да још увек није донета коначна одлука о кажњавању Икса, као и да се још увек разматра висина потенцијалне казне. Такође су навели да платформа може у потпуности да избегне казне ако се усклади са захтевима блока.

Иако Икс није званично одговорио на извештај, Маск је раније обећао да ће се жалити на све потенцијалне новчане казне ДСА кроз "веома јавну битку на суду, како би грађани Европе могли да знају истину".

У августу, уочи интервјуа са бившим америчким председником Доналдом Трампом, Бретон је такође запретио Маску да ће се суочити са правним последицама ако не појача цензуру "штетног садржаја". Као одговор, милијардер је објавио мим, поручивши комесару ЕУ да "направи велики корак уназад и буквално се ј**е у лице".

Откако је купио Твитер 2022. године, Маск се обавезао да ће платформу претворити у транспарентнији простор који је посвећен слободи говора и лишен цензуре.

image