Лех Валенса: Неки су зарадили на рушењу Русије и Украјине

Украјина ће бити натерана на мир са Русијом, страхује први посткомунистички председник Пољске

Први посткомунистички председник Пољске Лех Валенса поручио је у интервјуу за Радио слободна Европа да се плаши да ће Украјина бити натерана на мир са Русијом.

"Неки су зарадили на рушењу Русије и Украјине и зарадиће још на обнови. А свет и суседи ће остати на истом месту. Након мира, најкасније за 15 година, Русија ће се дићи и поново ће напасти. Дакле ништа нећемо решити таквом победом. Синдикат Солидарност је растурио Русију, односно Совјетски Савез, и постао њен пријатељ. Зато што смо се борили другачијим методама. Због тога ратујући са Русијом треба применити методе Солидарности. То су врло једноставне методе", каже Валенса, додајући да старе методе ратовања, односно ракете и нукеларно оружје не решавају ништа.

Упркос томе што је руски председник Владимир Путин више пута истицао да Русија нема империјалистичке намере према Европи, Валенса верује да постоји опасност да се тренутни сукоб прошири изван Украјине – на Балтичке земље и Пољску.

На питање ли је Пољска спремна да се бори, он каже да ће се Пољска свакако борити а да ће он први ићи у рат.

"Али какве шансе имамо? Никакве. Да лепо изгинемо", додаје Валенса за РСЕ.

Бивши председник Пољске верује и да би, да Пољска и друге земље у регији нису постале чланице НАТО-а, "Путин напао Пољску, а не Украјину".

"Међутим, Пољска је пронашла уточиште у НАТО-у и Европској унији. Поставља се друго хипотетичко питање како би се Украјина понашала ако би Пољска, као земља која није чланица НАТО-а, била нападнута. У последњем тренутку сам се са Пољском склонио под окриље НАТО-а. Ја сам то издејствовао", хвали се Валенса и додаје даје управо он "на бруталан начин" убедио Клинтона да Пољску приме у НАТО.

Путин је, уверава он, погрешио јер је мобилисао свет против себе.

"Имамо шансу да урадимо то што ја онда нисам могао. Да успоставимо неки ред у Русији. Међутим, не можемо да војнички поразимо Русију, да остваримо неку драматичну победу, већ то треба да урадимо политичким путем", закључује он.