Мелонијева љута: Мигранти које је Италија послала Албанији враћени назад

Италијанска премијерка најавила је измену закона о мигрантима

Брод италијанске морнарице вратио је у Италију првих 12 миграната из новоотворених центара за мигранте у Албанији, након одлуке суда у Риму да одбије њихово притварање, уз образложење да они не могу бити враћени у своје земље порекла, Бангладеш и Египат, које суд не сматра довољно безбедним.

Суд је тако, према оцени Асошиејтед преса, задао снажан ударац споразуму између Италије и Албаније према коме Тирана треба да месечно угости укупно 3.000 миграната које покупи италијанска обалска стража. Према италијанским законима, притварање сваког мигранта морају ревидирати специјални миграциони судови у Италији.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони критиковала је судије након овакве пресуде и поручила да став да су земље као што су Бангладеш и Египат небезбедне значи да ће практично свим мигрантима бити забрањен програм у Албанији, што га чини неизводљивим.

Министар унутрашњих послова Матео Пјантедоси најавио је да ће влада уложити жалбу на пресуду.

Обраћајући се новинарима током путовања у Либан, Мелонијева је рекла да ће сазвати седницу владе у понедељак како би разговарала о том питању.

"Састаћемо се да бисмо одобрили неке норме које ће нам омогућити да превазиђемо ову препреку. Верујем да је на влади, а не на судијама да утврде које земље се могу сматрати безбедним", рекла је Мелонијева, сугеришући да ће израдити нова правила за смештај миграната.

Иако Бангладеш и Египат нису у рату нити се суочавају са великом избегличком кризом, судије у Риму тврде да је њихова одлука заснована на недавним међународним пресудама које као основ за такву одлуку сматрају дискриминацију или прогон чак и у делу земље.

Италија је пристала да прими оне мигранте којима је одобрен азил, док се они чији захтеви одбаце суочавају са депортацијом директно из Албаније.

Контроверзни споразум да се стамбено збрињавање тражилаца азила препусти земљи која није чланица ЕУ поздравиле су неке земље које, попут Италије, доживљавају висок ниво долазака миграната.

Споразум је подржала председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен као пример "изузетног размишљања" о решавању питања миграције у Европску унију.

Организације за људска права су сматрале да то представља опасан преседан.