Свет

Француски шеф дипломатије обећао подршку украјинском "плану победе", најавио испоруку авиона "мираж"

Помоћ Француске огледа се у конкретним акцијама, рекао је шеф француске дипломатије, најављујући нове авионе за Украјину
Француски шеф дипломатије обећао подршку украјинском "плану победе", најавио испоруку авиона "мираж"www.globallookpress.com © IMAGO/Vincent Isore

Француски министар спољних послова Жан Ноел Баро обећао је подршку украјинском "плану победе" у сукобу са Русијом, рекавши у новинарима у Кијеву да ће сарађивати са украјинским званичницима како би обезбедио подршку других земаља за тај предлог.

То се поклапа са ранијом изјавом француског председника Емануела Макрона о подршци украјинском "плану победе", односно о дозволи Кијеву да напада војне базе унутар Русије оружјем дугог домета које су обезбедили западни партнери, укључујући ракете из Француске, преноси АП.

Баро је такође најавио да ће Украјина у наредним месецима добити од Француске авионе "мираж 2000-5Ф", а први авион биће испоручен почетком наредне године, изјавио је Баро.

Он је на конференцији за новинаре са украјинским министром спољних послова Андрејем Сибигом рекао да ће Француска наставити да помаже и подржава Украјину.

"Наша помоћ се види у конкретним примерима. У сектору одбране, Украјини обезбеђујемо војну опрему. Француска је такође прва земља која је обучила читаву (украјинску) бригаду - бригаду 'Ана Кијевска'. Први авион 'мираж 2000' биће испоручен Украјини почетком следеће године", рекао је Баро.

Најавио је и да ће Француска обучавати пилоте тих летелица.

Још у јуну је најављено да би флота украјинских борбених авиона могла да буде попуњена са три типа западних авиона до краја 2024. године, а осим ловаца Ф-16 и извиђачких авиона великог домета АЦС 890, у ту испоруку били су укључени француски авиони "мираж 2000-5Ф".

У овом тренутку Француска планира да Украјини обезбеди 20 ловаца "мираж 2000-5Ф", а могуће је да Украјина добије надограђену верзију "миража-2000".

image