Свет

Си-Ен-Ен: Тело Јахје Синвара могло би да буде преговарачки адут за ослобађање талаца

Неименовани извори рекли су да би повратак Синваровог тела у Газу могао да зависи од таквог договора, рекавши да се у супротном, предаја тела неће догодити
Си-Ен-Ен: Тело Јахје Синвара могло би да буде преговарачки адут за ослобађање талаца© Tanjug/AP Photo/ Khalil Hamra

Тело лидера Хамаса Јахје Синвара могло би да се искористи као "преговарачки адут" да се обезбеди ослобађање талаца из заточеништва у Гази, изјавила су за Си-Ен-Ен два израелска извора. 

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у среду су убиле су Синвара, за кога се верује да је организатор Хамасовог нападана на Израел 7. октобра, а његово тело се тренутно налази на непознатој локацији, пренео је "Џерузелем пост".

Синвар, који је одговоран за масакр преко 1.200 људи и отмицу њих више од 250, могао би да буде кључ за обезбеђивање повратка талаца, рекла су два неименована израелска извора.

Израелске власти наводно разговарају о томе како да искористе Синварове остатке. Преко 100 талаца и даље је у заробљеништву Хамаса, иако је та палестинска милитантна група убила многе од њих.

Прошлог месеца, Хамас је погубио шест талаца док су војници ИДФ деловали у близини.

"Ако Хамас жели да замени његове посмртне остатке за Израелце, живе или мртве, онда у реду", казао је израелски дипломатски извор.

Неименовани извори рекли су за Си-Ен-Ен да би повратак Синваровог тела у Газу могао да зависи од таквог договора, рекавши да се у супротном, предаја тела неће догодити.

Такође, наводи и да би присталице Хамаса могле да претворе Синваров гроб у светилиште, инспиришући тероризам.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у четвртак обећао припадницима Хамаса да ће им бити дозвољено да напусте Газу, ако врате таоце, и да "оду живи".

Лидер Хамаса Јахја Синвар сматра се главним организатором напада 7. октобра прошле године у којем је убијено више од 1.200 људи и отето око 250 талаца, након чега је почела војна акција Израела у Појасу Газе.

image