Свет

Амерички професор и албански лобиста: За "Косово" је важније чланство у НАТО-у него у УН

Џозеф је рекао да се игра завршава када се обезбеди пут ка чланству "Косова" у НАТО-у, јер Србија, како истиче, не може то да спречи
Амерички професор и албански лобиста: За "Косово" је важније чланство у НАТО-у него у УН© Olsi Shehu/Anadolu via Getty Images

Амерички професор Едвард Џозеф, иначе бивши заменик шефа Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији и албански лобиста, оценио је да је за "Косово" много важније чланство у НAТО-у, у односу на чланство у Уједињеним нацијама, јер би се тиме, како је истакао, "игра завршила", преноси "Газета експрес".

Џозеф је говорио на панелу на Институту Перасон у Чикагу, коме је присуствовао и бивши приштински премијер Рамуш Харадинај.

Џозеф је рекао да се игра завршава када се обезбеди пут ка чланству "Косова" у НАТО-у, јер Србија, како истиче, не може то да спречи.

"Србија не може да то блокира. А могућност да Русија и Кина блокирају Косово у Уједињеним нацијама је у суштини бесмислена. Јер чланство у НАТО је много важније за Косово, како сте чули од господина Харадинаја", рекао је Џозеф.

Он је истакао да би само крчење пута за чланство "Косова" у НАТО-у затворило проблем између "Косова" и Србије, јер према мишљењу америчког професора, "стратегија Србије више не би важила".

Харадинај је, иначе, истакао да је за тзв. Косово чланство у НАТО-у важније од признања Србије.

Додао је да је Курти удаљио тзв. Косово од ЕУ и САД, те да од НАТО-а и Кфора "позајмљује безбедност".

Парламентарна скупштина НАТО-а недавно је одлучила да да унапреди статус тзв. Косова, из улоге посматрача у статус придруженог члана те организације. С обзиром да су многе државе чланице Партнерства за мир постале и пуноправне чланице НАТО-а, тај програм се често назива и "чекаоницом за чланство".

Изасланик САД у Приштини Џефри Ховенијер поручио је почетком године да ће Вашингтон "учинити све што може" да такозвано Косово постане члан НАТО.

"Учинићемо све што можемо да подржимо овај циљ (чланство у НАТО) јер верујемо да ће допринети регионалној стабилности и безбедности", рекао је Ховенијер.

image