Свет

У Украјини поново разматрају спуштање старосне границе за мобилизацију?

Ако неко са 21 годином може да постане посланик, онда са 20 година сигурно може да постане и војник, каже један од посланика Раде
У Украјини поново разматрају спуштање старосне границе за мобилизацију?Getty © Anadolu / Contributor

У Ради Украјине поново се разматра спуштање старосне границе за мобилизацију, јављају руски медији, наводећи да је један од посланика Роман Костенко позвао да се изгласа да и момци од 20 година могу да иду на фронт.

"Ако је уставом одређено да човек са 21 годином може да постане посланик, онда са 20 година он сигурно може да постане војник", рекао је Костенко.

Како је даље навео, о овој теми се активно разговара иза кулиса, а Американци, како каже, имају сумње у вези са мобилизацијом.

"Кажете да имате проблем с мобилизацијом? Зашто се у свим земљама регрутују момци када напуне 18 година, а код вас од 25. године? То значи да немате проблема са мобилизацијом. Или се плашите да доносите кардиналне одлуке", рекао је Костенко, препричавајући разговоре са америчким партнерима. 

Подсетимо, последњи закон о јачању мобилизације у Украјини ступио је на снагу 18. маја. Документ обавезује све који су дужни да служе војни рок да ажурирају своје податке у војном регистру у року од 60 дана од како су измене закона ступиле на снагу. 

image