Свет

Шолц Ердоганом у Истанбулу: Истражујемо опције за окончање сукоба у Украјини

Ердоган је поводом ситуације на Блиском истоку рекао да све док су израелски напади на Појас Газе и Либан у току, мир није могућ
Шолц Ердоганом у Истанбулу: Истражујемо опције за окончање сукоба у Украјини© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Немачки канцелар Олаф Шолц је на заједничкој конференцији за новинаре са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу изјавио да се истражују могућности за заустављање оружаног сукоба у Украјини, пренсое РИА Новости.

"Ми подржавамо Украјину да би могла да се брани, и она може да се ослони на нас. Истовремено покушавамо да истражимо опције да осигурамо да се овај сукоб заврши", рекао је Шолц.

Он је говорио и о снабдевању Турске борбеним авионима "јурофајтер", рекавши да је тај пројекат који је иницирала Велика Британија још у "раној фази". 

"То је нешто што ће наставити да се развија", рекао је Шолц одговарајући на питање о потенцијалним испорукама авиона Турској, пренео је Ројтерс.

Ердоган је на конференцији за новинаре оценио да све док су израелски напади на Појас Газе и Либан у току, мир на Блиском истоку није могућ.

Он је осудио текућу хуманитарну кризу, истакавши хитност трајног прекида ватре, испоруку хуманитарне помоћи и потребу за међународним притиском на Израел, преноси турски "Ањуз".

"Све док масакри у Палестини и Либану трају, (мир) ће бити немогућ за наш регион и шире. Очекујемо да сви политички актери преузму иницијативу и зауставе агресивну политику Израела", истакао је турски председник.

Ердоган је рекао да је у израелским нападима убијено више од 50.000 људи, укључујући жене, децу и старије особе.

Турски лидер и Шолц су разговарали и о сарадњи унутар НАТО-а, сарадњи у безбедносној индустрији, као и очекивањима Анкаре од ЕУ, укључујући визну либерализацију за турске држављане.

Ердоган је, такође, изразио забринутост за више од 3,5 милиона особа турског порекла које живе у Немачкој, упозоривши да јачање крајње деснице и исламофобије у Европи.

Анкара је прошле године саопштила да је у преговорима са чланицама конзорцијума Британијом и Шпанијом, у вези куповине авиона "јурофајтер тајфунс", али се Немачка противила тој идеји.

Од тада се Турска жалила на недостатак напретка по том питању, због негодовања Берлина.

image