Свет

Данска најавила пакет војне помоћи Украјини од 350 милиона долара

Најновији пакет помоћи Кијеву укључује оружје из данских залиха, финансирање система противваздушне одбране са Немачком и доприносе Међународном фонду за Украјину који предводи Уједињено Краљевство
Данска најавила пакет војне помоћи Украјини од 350 милиона долараGetty

Данско Министарство одбране најавило је да је та земља одобрила нови пакет војне помоћи Украјини од 2,4 милијарде круна (350 милиона долара).

Ово је 21. пакет војне помоћи Данске од почетка руске операције у Украјини, а Копенхаген је претходно у августу Украјини обезбедио пакет војне помоћи вредан око 115 милиона долара.

Најновији пакет помоћи Кијеву укључује оружје из данских залиха, финансирање система противваздушне одбране са Немачком и доприносе Међународном фонду за Украјину који предводи Уједињено Краљевство.

Део средстава биће искоришћен за проширење програма обуке украјинске војске.

"Влада ради на доношењу одлуке о даљим набавкама директно од украјинске одбрамбене индустрије, укључујући и област дронова", рекао је дански министар одбране Троелс Лунд Поулсен.

Данска, једна од кључних присталица Кијева од почетка сукоба са Русијом, недавно је одлучила да издвоји скоро 630 милиона долара за украјинску одбрамбену производњу.

image