Министри одбране Г7 пружили подршку мисији УНИФИЛ-а у Либану

Министар одбране Италије Гвидо Крозето рекао је на конференцији за новинаре да Г7 снажно подржава потребу за хитним прекидом ватре, ослобађањем свих талаца и значајним повећањем прилива хуманитарне помоћи цивилном становништву

Министри одбране држава Г7 данас су у заједничкој завршној декларацији изразили забринутост због ризика од даље ескалације у Либану и упутили подршку мисији УНИФИЛ-а у тој земљи.

"Изражавамо забринутост због свих претњи безбедности УНИФИЛ-а. Безбедност мировних снага је дужност свих страна у сукобу. Такође понављамо важност подршке УНИФИЛ-а и либанских оружаних снага у њиховој улози да обезбеде стабилност и безбедност Либана", наводи се у декларацији.

Министар одбране Италије Гвидо Крозето рекао је на конференцији за новинаре да Г7 снажно подржава потребу за хитним прекидом ватре, ослобађањем свих талаца и значајним повећањем прилива хуманитарне помоћи цивилном становништву, преноси Анса.

Он је истакао да министри одбране Г7 позивају на хитно политичко решење о две државе, које гарантује безбедност и стабилност "и за Израел и за палестински народ".

"Изражавамо забринутост због интензивирања војне сарадње Кине и Русије, као и због наставка развоја нуклеарног програма Северне Кореје који представља директну претњу међународном миру", рекао је Крозето.

Г7 је међународна организација која окупља седам развијених земаља света: САД, Канаду, Велику Британију, Француску, Немачку, Италију и Јапан.

Окупљање у Напуљу представља први министарски састанак организације посвећен одбрани, а одржава се у тренутку када се Запад суочава са сукобом у Украјини и сукобима на Блиском истоку између Израела и његових регионалних противника.