Молдавија данас гласа: Народ бира председника и гласа о европским интеграцијама

На председничким изборима учествује 11 кандидата који ће се борити за мандат од четири године. Грађани ће, такође, гласати на референдуму на питање да ли подржавају измене Устава у циљу уласка земље у ЕУ

Гласање за новог председника Молдавије почело је данас, а сва бирачка места отворена су на време и без инцидената, потврдили су из Централне изборне комисије, јављају РИА Новости. 

Гласање је отворено у 7 часова, а право да гласа има 2.714.239 грађана. 

Грађани ће моћи да бирају између 11 кандидата, а главна борба је између Маје Санду, актуелне председнице Молдавије чији мандат истиче у децембру, Александра Стојаноглоа, бившег државног тужиоца и Ренатоа Усатија, лидера "Наше партије".

Председнички мандат траје четири године. 

Уколико у овом првом кругу гласања ни један од кандидата не добије више од 50 одсто гласова, онда ће се други круг избора одржати 3. новембра.

Интересантно је да су ово и први председнички избори на којим су гласачки листићи иштампани и на језицима националних мањина које живе у Молдавији - руском, украјинском, бугарском, ромском и гагаузијском језику.  

Осим тога, данас се у Молдавији одржава референдум на питање:

"Да ли подржавате измену Устава у циљу уласка Републике Молдавије у Европску унију?"

Један од кандидата Александар Стојаногло одбио је пак да гласа на референдуму, уз објашњење да није против европских интеграција, али да је на овај начин хтео да изрази протест против актуелне власти. Он је затим поручио да се залаже за зближавање са Москвом и балансирану спољну политику. 

Исто је поступио и други кандидат Ренато Усатиј који није гласао на референдуму. Устаиј је прокоментарисао гласање и изјавио да ако се ствари наставе као и до сада, Молдавија може нестати. 

Бивши премијер Јон Кику и један од кандидата за председника написао је на Телеграму да добија поруке из свих делова земље да владајућа партија Маје Санду приморава грађане да изађу и гласају на референдуму. 

Лидер опозиционог блока" Победа", милионер Илан Шор, огласио се поводом избора и поручио да његов тим припрема жалбу, будући да су на бирачким местима постављене заставе ЕУ што он тумачи као отворену агитацију, односно, поруку грађанима да "Европа долази, колико год да се (грађани) томе противе".