Асанжов отац захвалио председнику Русије: Путин је први лидер који је стао у заштиту Џулијана

Отац оснивача "Викиликса" стигао је јуче у Москву на позив БРИКС Асоцијације новинара

Отац оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, Џон Шиптон, рекао је данас за РИА Новости да је захвалан руском лидеру Владимиру Путину на томе што је као први светски лидер јавно стао у заштиту Џулијана. 

"Ваш председник Владимир Путин 2012. је био први шеф државе који је бранио Џулијанове интересе као издавача и грађанина. У то време, када су Џулијана проклињали, када су му биле упућиване лажи и клевете, В. В. Путин је бранио његове интересе као издавача и новинара. Због тога изражавам своју наклоност вашем председнику", рекао је Шиптон, који је синоћ допутовао у Москву на позив БРИКС Асоцијације новинара.

Он је рекао да Запад покушава да испровоцира обојене револуције широм постсовјетског простора.

Шиптон је истакао да информације које је пројекат његовог сина објављивао неколико година показују како се "америчка империја инфилтрира у државе које жели да има као вазале", или покушава да их уништи.

"Можемо јасно да видимо шта се може урадити са државом ако се контролишу информације које људи добијају, кроз серију обојених револуција које се дешавају у руском окружењу, у Украјини, а замало су се догодиле у Белорусији, Казахстану и Грузији и тако даље", рекао је он.

Према његовим речима, револуције у боји спроводе невладине организације, новинске организације и новинари, који су навикли да подривају стабилност земаља.

Џулијан Асанж је, подсетимо, недавно пуштен на слободу, а током свог првог обраћања он је изјавио да је на слободи само зато што се изјаснио "кривим за новинарство". Рекао је и да је ЦИА имала план да га киднапује и убије у Лондону, док су његове присталице у Европи биле изложене хакерским нападима.

"На мети су били и моја супруга и мој мали син. Посебан агент ЦИА је био одређен да стално надгледа моју жену и дата су упутства да се узме узорак ДНК из пелена мог шестомесечног сина", рекао је том приликом Асанж.