Ирански министар спољних послова: Техеран ће САД сматрати саучесником израелског напада

Арагчи се осврнуо на скорашњу конференцију за медије америчког председника

Ирански министар спољних послова Абас Арагчи упозорио је да ће сматрати САД саучесником, уколико Израел оствари своју претњу и изврши велики напад на Иран.

Подсећања ради, пре два дана новинари су питали америчког председника Џозефа Бајдена да ли је "добро разумео" шта би најближи блискоисточни савезник Вашингтона могао да уради у оквиру одмазде на ирански ракетни напад од првог октобра и да ли ће Израел "заправо одговорити Ирану".

Бајден је одговорио са "да и да", али је одбио да пружи додатне детаље.

Арагчи је на свом налогу на друштвеној мрежи Икс истакао да "свако ко има знање или разумевање о томе како и када ће Израел напасти Иран и/или пружа средства и подршку за такву глупост, логично треба да буде сматран одговорним".

Министар спољних послова није директно поменуо Вашингтон у својој поруци, али је његов пост укључивао линк ка чланку Ројтерса о Бајдену који потврђује да је свестан планова Израела да нападне Иран.

Вреди подсетити и да је Си-Ен-Ен објавио вест да су САД покренуле истрагу након што су високо поверљиви обавештајни извештаји о припремама Израела за могуће нападе на Иран процурили на интернету.