Свет

Лула да Силва неће отпутовати у Русију на самит БРИКС-а због повреде главе

Лула да Силва је јуче збринут у болници након што је посекао главу у својој резиденцији у Бразилији, наводи се у медицинској документацији коју је објавила влада
Лула да Силва неће отпутовати у Русију на самит БРИКС-а због повреде главе© Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва отказао је данас планирано путовање у Русију на годишњи самит БРИКС-а који почиње у уторак, након што је задобио повреду главе у својој кући.

Лула да Силва (78) је јуче збринут у болници након што је посекао главу у својој резиденцији у Бразилији, наводи се у медицинској документацији коју је објавила влада, пренео је "Блумберг".

Додаје се да су лекари који су процењивали здравствено стање председника Бразила препоручили да избегава путовања на велике удаљености, али су рекли да може да обавља остале дужности.

Влада је у саопштењу навела да ће председник Бразила учествовати на самиту земаља БРИКС-а путем видео позива и обавити свој уобичајени распоред ове недеље.

Овогодишњи, 16. по реду самит БРИКС-а биће одржан у Казању у Русији од 22. до 24. октобра.

Домаћин самита биће руски лидер Владимир Путин, а међу учесницима ће бити председник Кине Си Ђинпинг, индијски премијер Нарендра Моди, ирански председник Масуд Пезешкијан, председници Египта и Јужне Африке Абдел Фатах ел Сиси и Сирил Рамафоса, као и престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман.

БРИКС је основан 2006. године, а групу су првобитно чиниле Бразил, Русија, Индија и Кина. Јужноафричка Република је члан БРИКС-а од 13. априла 2011. године.

Од 1. јануара ове године, чланице БРИКС-а су постале и Аргентина, Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и УАЕ.

image