Умро Фетулах Гулен, Ердоганов највећи противник

Према незваничним наводима медија, Гулен је умро у болници у Пенсилванији

Највећи противник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Фетулах Гулен умро је у Сједињеним Америчким Државама где је живео последњих 25 година, објавио је Ројтерс позивајући се на извештаје телевизије НТВ и друге турске медије.

Вест о његовој смрти још није званично потврђена, а како преноси "Турки тудеј" Гулен је наводно преминуо у болници у Пенсилванији.

Додаје се да је он последњих година био нарушеног здравља.

Фетулах Гулен, некадашњи имам, изградио је моћан исламски покрет у Турској и шире, али је своје последње године провео оптужен да је организовао покушај пуча против турског председника Ердогана 2016, оптужбе које је он негирао, наводи Ројтерс.

Основао је покрет "Хизмет" који се описује као једна од највећих исламских цивилних организација, базираних на верским уверењима. 

Код куће у Турској, Гуленов покрет проглашен је за терористичку организацију након неуспелог покушаја пуча у којем је учествовало око 10.000 припадника турске војске, а за који се указивало да иза њега стоји Гуленов покрет.

Његова организација названа је "Фетулахистичка терористичка организација" (ФЕТО), а за самог Гулена турске власти наводе да је "мултимилијардер, штићеник америчких администрација, директно повезан са саудијским режимом и близак пријатељ Израела, који је постао персона нон грата у Турској".