Амерички секретар за одбрану: Распоредили смо напредни противракетни систем ТХААД у Израелу

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин је рекао и да је око 100 припадника америчке војске распоређено да пружи подршку Израелу у јеку пораста тензија на Блиском истоку

Америчка војска је у кратком року распоредила у Израелу напредни антиракетни систем ТХААД, изјавио је данас амерички секретар за одбрану Лојд Остин и додао да је циљ тог потеза јачање одбране Израела након што је Иран испалио више од 180 балистичких ракета на ту земљу.

Остин је рекао и да је око 100 припадника америчке војске распоређено да пружи подршку Израелу у јеку пораста тензија на Блиском истоку, преноси Ројтерс.

"Систем ТХААД је постављен. Имамо способност да га брзо ставимо у функцију и за сада напредујемо према очекивањима", рекао је Остин новинарима пре свог данашњег доласка у Украјину, али одбио је да каже да ли је систем оперативан.

Председник САД Џозеф Бајден је рекао да је циљ распоређивања система ТХААД, заједно са око 100 америчких војника, да се пружи подршка одбрани Израела.

Израелски државни и војни врх разматра одмазду против Ирана након што је званични Техеран 1. октобра наредио да се испали више од 180 балистичких ракета на Израел.

Амерички званичници наводе да су Сједињене Америчке Државе апеловале на Израел да усклади свој одговор како би избегао изазивање ширег рата на Блиском Истоку, а Бајден је јавно изразио своје противљење израелском нападу на иранска нуклеарна постројења и забринутост због могућег напада на иранску енергетску инфраструктуру.