Опозиција у Молдавији: Велики број неправилности на бирачким местима

Више од 200 прекршаја пријављено је током прве половине изборног дана, навео је молдавски опозициони блок "Победа" на Телеграму

Молдавски опозициони блок "Победа" оптужио је власти да су дозволиле бројне неправилности на бирачким местима током председничких избора и референдума о придруживању ЕУ који су одржани јуче.

На неким местима су јавни функционери били директно умешани у нерегуларности током гласања, тврде.

Више од 200 неправилности пријављено је током прве половине изборног дана, навела је "Победа" на Телеграму.

Списак неправилности укључивао је незаконито наговарање, као и вршење притиска на бираче који долазе да гласају, наводи се у саопштењу.

У одређеним наводним случајевима, људи су организовано пребачени на бирачка места "аутобусима", што сугерише контролисано гласање, тврде и додају да је један градоначелник села лично возио бираче на бирачко место својим колима.

Он је члан Партије акције и солидарности (ПАС) садашње председнице Маје Санду, наводи се у саопштењу.

Посматрачима на изборима забрањен је приступ многим бирачким местима "без ваљаних разлога", навела је "Победа".

Опозиционим посматрачима је у потпуности забрањен приступ бирачким местима у Румунији, истичу они и додају да адвокати опозиционог савеза снимају све такве извештаје.

"Претили су ми"

Посматрач гласања на бирачком месту у италијанском граду Перуђи Лариса Брунеску, рекла је у телефонском разговору за РТ да се суочила са претњама локалне изборне комисије.

Она је истакла да су је пуштена на бирачко место, али су локални изборни званичници желели да је истерају када је покушала да сними шта се унутра дешава.

"Рекли су ми да не треба да шаљем видео записе, бројке, ништа", рекла је Лариса Брунеску, која представља партију "Ренесанса" бившег премијера Василја Тарлева.

Према речима њеним речима, у једном тренутку јој је речено да документи који јој омогућавају да буде посматрач "нису у реду" и да треба да оде.

Из комисије су тврдили да њени документи нису "исправно попуњени" што је Лариса Брунеску негирала, такође су јој "отворено претили".

Како је истакла, чланови локалне комисије су покушали да је спрече да фотографише, и инсистирали су да може да саопшти само бројке које ће они дати.

"Поступци чланова говоре о неким озбиљним неправилностима", сматра Лариса Брунеску.

Подсетимо, након што је првобитно објављено да је на основу око трећине пребројаних гласова већина грађана гласала против уласка у ЕУ, јутрос стижу вести да се половина гласача ипак изјаснила "за".