Свет

Високи старт пред председавање Пољске ЕУ: Санкције Москви не функционишу, уведимо санкције

У јануару Мађарска уступа председавање ЕУ Пољској, а Варшава је већ наговестила да жели да искористи свој шестомесечни мандат како би пооштрила доток руског горива
Високи старт пред председавање Пољске ЕУ: Санкције Москви не функционишу, уведимо санкције© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Чланице Европске уније желе да у јануару оживе дискусије о томе како да утичу на руску економију, преноси "Политико" позивајући се на ставове дипломата ЕУ са којима су разговарали.

Како се додаје, у јануару Мађарска уступа председавање ЕУ Пољској, а Варшава је већ наговестила да жели да искористи свој шестомесечни мандат како би пооштрила доток руског горива на континент, наводи се у тексту.

"Увоз руских енергената (се повећава). Ово је лош знак. Морамо то да решимо", рекао је пољски министар за климу и животну средину Кшиштоф Болеста прошле недеље на састанку министара у Луксембургу.

ЕУ је већ увела ограничења на руску нафту и значајно смањила куповину гаса из гасовода. Али, како истиче "Политико" постоје бројне добро познате "рупе у санкцијама" које Москва искоришћава, као и растућа флота танкера који се тешко могу пратити, а који и даље продају руска фосилна горива широм света.

Блоку је неопходно да "преиспита своју стратегију санкција како би побољшао њихову примену — а пољско председавање свакако пружа добру прилику за то", рекла је економиста и експерт за санкције на Међународном институту за стратешке студије Марија Шагина.

Према дипломатама и званичницима, мађарски премијер Виктор Орбан је искористио председавање своје земље да практично заустави разговоре о санкцијама. Сада, земље чланице траже од Пољске да оживи ова питања.

"Надамо се да ће сва питања која су постала таоци неконструктивног блокирања Мађарске бити решена са неопходном хитношћу", истакао је неименовани дипломата за "Политико".

Други дипломата чије име такође није наведено, рекао је да се мора прихватити да режим санкција не функционише како би требало.

"Постоје проблеми са течним природним гасом (ЛНГ), постоје проблеми са нафтом, постоје проблеми са одређеним трговинским производима", рекао је овај дипломата.

Ипак, да би нови пакет почео са применом, Европска комисија, извршна власт ЕУ са седиштем у Бриселу, прво треба да предложи мере за 27 земаља чланица блока.

Највиши дипломата ЕУ задужен за санкције, Дејвид О'Саливан, рекао је за раније да ће блок морати поново да разговара о томе да ли да прошири своје санкције Русији на стране подружнице компанија из ЕУ. Дискусију је обележио оштар сукоб између Немачке, највећег извозника блока, и других, мање индустријских земаља.

Пољаци такође желе да искористе своје председавање како би се залагали за већу транспарентност о томе колико руског фосилног горива тачно улази у ЕУ, а та иницијатива има значајну подршку чланица, како се наводи у тексту.

Очекује се да ће будући пакети санкција бити усмерени на заобилажење постојећих ограничења, попут горње границе цене нафте која се показала прилично порозном. Било какве нове санкције би такође морале да превазиђу мађарско противљење.

image