Свет

Немачка отворила Морнарички штаб за Балтик: Осматрање за НАТО и близина Русије

Нови Морнарички штаб, са око 120 немачких и до 60 чланова међународног особља, предводиће Немац на месту адмирала, са пољским замеником и шведским начелником штаба
Немачка отворила Морнарички штаб за Балтик: Осматрање за НАТО и близина РусијеGetty © Frank Soellner / Contributor

Немачка је данас свечано отворила нови мултинационални Морнарички штаб за Балтик оспособљен да води евентуалне операције НАТО током сукоба.

Како преноси Ројтерс војна алијанса је повећала фокус на ту област због растућих тензија са Русијом.

"Наша порука партнерима и онима који су претња нашем миру је једноставна: Немачка чврсто стоји иза својих обавеза", рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус на свечаности у Морнаричком штабу у приморском граду Ростоку.

Писторијус је рекао да ће "штаб играти кључну улогу у припремама извештаја о војној ситуацији и у реаговању на регионалне изазове, укључујући и заштиту чланица НАТО и интереса држава против агресивних акција, посебно имајући у виду близину Русије".

Нови Морнарички штаб, са око 120 немачких и до 60 чланова међународног особља, предводиће Немац на месту адмирала, са пољским замеником и шведским начелником штаба.

Особље Морнаричког штаба за Балтик долази из 11 земаља - Данске, Естоније, Финске, Француске, Британије, Италије, Летоније, Литваније, Холандије, Пољске и Шведске.

Отварање поморског штаба истиче кључни значај Балтичког мора за НАТО, након погоршања односа са Русијом од сукоба у Украјини, и као одговор на московску Балтичку флоту са седиштем у близини Калињинграда, наводи се у извештају.

image