Зеленски са шефом Пентагона причао о нападима на територију Русије

Амерички министар одбране допутовао је у радну посету Украјини након серије састанака које је имао одлазећи амерички председник Џозеф Бајден

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је данас током посете Кијеву да ће САД упутити нови пакет војне помоћи Украјине у износу од 400 милиона долара, што је 368 милиона евра.

Остин је навео у разговору са шефом кијевског режима Владимиром Зеленским да пакет укључује додатну муницију, оклопна возила и противтенковско оружје, пренео је Ројтерс.

Зеленски је изјавио да је са Остином разговарао о противваздушној одбрани Украјине и нападима у дубини територије Русије.

Зеленски је на платформи Икс написао да је са Остином разговарао и о напорима да се повећа производња војних дронова, крстарећих ракета, артиљеријских граната и система противваздушне одбране.

Навео је и да је Остин с њим поделио планове о сазивању следећег састанка у Рамштајну у Немачкој након што је одложен такав скуп који је био заказан за октобар након што је амерички председник Џозеф Бајден отказао учешће.

Амерички министар одбране допутовао је у радну посету Украјини након серије састанака које је одлазећи амерички председник Џозеф Бајден имао у Берлину са кључним европским партнерима, изјавио је данас шеф кабинета украјинског председника Сергеј Лешченко.

"Раније, из безбедносних разлога, нико није унапред најављивао ко долази у Кијев све док гост не напусти Украјину, али сада постоји нова пракса јер се ситуација мења набоље", рекао је Лешченко, преноси агенција УНИАН.

Лешченко је указао да је Остинова посета вероватно последња посета неког члана америчке владе Украјини уочи америчких председничких избора.

Према његовим речима, после берлинских састанака америчког председника Бајдена са немачким канцеларом Олафом Шолцом, француским председником Емануелом Макроном и британским премијером Киром Стармером, постоји потреба да се "ускладе ставови".