Свет

Џил против Камалиног (о)смеха: Пукотине у односу Бајден-Харис

Спекулише се да Бајденови здушно раде на подривању Камале Харис. Једно "је***е се" свима који су натерали председника САД да одустане од трке за други мандат
Џил против Камалиног (о)смеха: Пукотине у односу Бајден-ХарисGetty © Chip Somodevilla / Staff

Бићу врло јасна, мој председнички мандат неће бити наставак Бајденове политике, поручила је недавно, уз незаобилазан смех, кандидаткиња демократа Камала Харис.

Изјава вечито насмејане потпредседнице САД делује помало чудно. Нарочито ако се узме у обзир да је до скора изјављивала да за протекле четири године на челу администрације ништа не би мењала.

Значи ли то да се Харисова одриче свог минулог рада? Или покушава да републиканцима ускрати муницију за нападе попут нерешеног питања миграната и јужне границе, или скока трошкова живота, или троме реакције на урагане? Или је љута на свог шефа што у последње време делује као да је "баца под аутобус" својим јавним наступима?

Новинари, политичари и "познаваоци прилика" спекулишу да Џо и Џил Бајден здушно раде на подривању кампање Харисове, која све више делује као да је на климавим ногама.

Две недеље пре избора, анкете показују да "медијска офанзива" Харисове (покренута после релативно доброг наступа на председничкој дебати) није уродила плодом. Заостаје у колебљивим државама за бившим председником и кандидатом републиканаца Доналдом Трампом, док се предност коју је имала у другим државама топи.

Многи сматрају да се корен проблема може потражити још у претходним изборима, када је Бајден изабрао Харисову за своју потпредседницу. Односно, нетрпељивости коју прва дама САД Џил Бајден осећа према њој.

Наиме, током унутарстраначких избора 2019. и дебате у Мајамију, тадашња сенаторка из Калифорније критиковала је Бајдена што се као млади сенатор 1970-их противио организовању аутобуског превоза деце у расно интегрисане јавне школе. Другим речима, оптужила га је за расизам.

Бајден је, наводно, био увређен али га то није спречило да је изабере за своју потпредседницу. (Мада, постоји прича и да је самог себе сатерао у ћошак зато што је, да би добио гласове црнаца, обећао да ће за потпредседника изабрати црнкињу). За разлику од Бајдена, његова супруга никада није прешла преко тога.

"Је*и се", поручила јој је после скупа у Мајамију тада будућа прва дама. Од тог "судбинског" дана, однос две најважније жене у Бајденовом животу (и каријери) кренуо је низбрдо.

Када су, после катастрофалне председничке дебате, демократе организовале "пуч" и натерале Бајдена да се повуче из изборне трке, Џил Бајден се свим силама трудила да а) њен супруг остане у трци и б) да Камала Харис не буде нови кандидат.

"САД имају милионе људи. Зашто морамо да изаберемо ону која је напала Џоа?", завапила је прва дама.

Зли језици кажу да се др Џил Бајден "осладила" Бела кућа и чињеница да је она, заправо, газда исте.

Још од Бајденове кандидатуре 2020. се прича да његова жена Џил у ствари стоји иза тога. Она је увек била амбициозна и сујетна — инсистира да је зову "докторка" иако је њен докторат из педагогије, а не медицине, каже за РТ новинар и аутор "Гласа из Америке" Небојша Малић.

"Онда смо видели да она, мимо свих прописа, председава састанцима кабинета уместо Бајдена, иако би то требало да буде посао Камале Харис. Једна прича коју сам чуо је да су Бајден и Џил подржали Камалину кандидатуру како би напакостили странци, када је Бајден натеран да одустане у јулу. Јер, као, сви знају да Камала није довољно ни паметна ни способна. Па кад њих већ бацају под аутобус, нека повуку демократе са собом. Они то званично поричу, дабоме, али Џил се стварно понаша као да Камалу не може очима да види. Док је Бајден својевремено стављао Трампов качкет и двапут је наступао у јавности тачно када је Камала почињала неке говоре, па је одвлачио пажњу медија од ње", подсетио је Малић.

"Џил је постала опседнута моћи и престижом председништва и шта то значи за њу", рекао је један извор британском "Дејли мејлу".

Исти извор је испричао да Џил Бајден има своју "химну" још од јануара 2022. када је бенд маринаца извео оригиналну композицију "Фанфаре за прву даму" њој у част. Од тог момента, нумера се изводи на званичним наступима прве даме.

"Не ради се о Камали нити о Џоу. Више се ради о томе да се држи свог статуса прве даме. Она не жели да одустане од тога", рекао је извор.

Упркос анимозитету који постоји између Харисове и др Џил (која инсистира на титули), брачни пар Бајден јавно је подржао Камалину кампању. Уз повремено "боцкање".

Тако је политички коментатор Си-Ен-Ена Скот Џенингс недавно навео да Бајден "буквално покушава да уништи њену кампању" тиме што је рекао да је његова потпредседница "играла важну улогу у свему што је урађено", укључујући и катастрофалну реакцију Беле куће на урагане Хелена и Милтон.

"Бајден јој је ставио лисице", рекао је Џенингс. "Он јој отежава било какво раздвајање."

Бајден је такође боцнуо Харисову када је јавно похвалио гувернера Флориде Рона ДеСантиса због свега што ради како би се ублажиле последице урагана. Неколико дана раније, ДеСантис и Харисова су се посвађали зато што јој се гувернер није јавио пре него што је ураган Милтон погодио тло САД.

"Као историчар и повремени писац имам утисак да су се у једном тренутку у протекле две недеље Џо и Џил погледали и помислили: 'Знаш, била би сјајна заоставштина да Џо буде једини који је победио Трампа'," рекао је "Њузвику" бивши председавајући Представничког дома Њут Гингрич.

"И мислим да су ствари које је урадио да би је поткопао у последњих 10 дана прилично невероватне, и не мислим да је то случајно", додао је.

Чини се да су и демократе свесне да је подршка Бајденових Камали Харис заправо била - како је то срочио Бајденов мегадонор Џон Морган - једно "је**те се свима који су га изгурали" и сада панично покушавају да нађу решење.

Две недеље пре избора, чини се да од тога нема ништа. А обичним Американцима је доста и предизборне кампање и високе политике, нарочито у тренутку када за сладолед морају да издвоје десет долара. Морган је понудио и једну могућу опцију - трећу партију. До тада, како је рекао, "нека Бог помогне овој великој земљи."

image