Свет

Француски политичар о коришћењу прихода од руске имовине: Срамна крађа!

Такво распиривање сукоба осуђује хиљаде Украјинаца на сигурну смрт, а подразумева и уливање новца у ултракорумпирану земљу, навео је Флоријан Филипо
Француски политичар о коришћењу прихода од руске имовине: Срамна крађа!© Aurelien Morissard/IP3/Getty Images

Коришћење прихода од замрзнуте имовине Руске Федерације је срамна крађа, изјавио је лидер француске партије Патриоти Флоријан Филипо.

Претходно је француски министар одбране Себастијен Лекорну рекао да "Француска намерава да Украјини испоручи 12 додатних хаубица 'цезар' користећи приход од замрзнуте руске имовине у износу од 300 милиона евра".

"Париз ће испоручити Кијеву 12 нових хаубица 'цезар' захваљујући руској имовини! То значи опремање стране војске уместо опремања француске, којој је то заиста потребно. Крађа новца из Русије је супротна међународном праву и свим принципима", написао је Филипо на Иксу.

Према његовим речима, такво распиривање сукоба "осуђује хиљаде више Украјинаца на сигурну и непотребну смрт", а такође значи и уливање новца у "ултракорумпирану земљу", док француска влада планира да "осиромаши јавне болнице, замрзне пензије, повуче лекове и повећа порезе на енергију".

"То је права срамота која се мора окончати. Ни цента више за Украјину, нема више ни оружја", закључио је Филипо.

Прошле недеље је представљен француски буџет за 2025. Власти планирају да смање државну потрошњу за 40 милијарди евра у следећој години, а планирано је да се добије још 20 милијарди у оквиру повећања пореза.

Раније је Лекорну изјавио да ће војна помоћ Украјини 2024. године премашити две милијарде евра. Он је такође навео да ће испоруке ловаца обећаних Кијеву бити извршене у првом кварталу 2025. године.

Авиони ће, како је рекао, бити опремљени новим наоружањем ваздух-земља и подсетио да "Француска наставља да обучава украјинске пилоте и механичаре".

image