Како је Невада постала колебљива држава

"Експлозија" независних кандидата чини председничку трку у овој пустињској држави још неизвеснијом

Разнолико, радничко и веома нестално бирачко тело Неваде - тешко за "калупљење" и још теже за анкетирање - дуго је збуњивало политичке кругове Вашингтона.

Ове године чини се да би ова најмања држава на бојном пољу могла да буде одлучујућа за победу Доналда Трампа или Камале Харис.

"Свако ко каже да је сигуран у то како ће Невада гласати, измишља", рекао је "Политику" анкетар демократа Марк Мелман. "Неизвесност влада."

Промене државног процеса регистрације бирача у држави и шире фрустрације двопартијским системом у последње четири године изазвале су "експлозију" независних кандидата, који сада надмашују и демократе и републиканце.

Постоје сценарији у којима би Невада и њених шест електорских гласова могли да одлучују о исходу председничке трке. Ако би Камала Харис изгубила Пенсилванију, на пример, требало би јој једно јужно и једно западно "бојно поље", попут Неваде, да победи.

Невада се није "колебала" још од Џорџа Буша 2004. године, а до 2022. демократе су "државе" локалну администрацију и имале два места у Сенату и три од четири места у Представничком дому. С тим што је исход гласања увек био "на ивици" и само је софистицирана операција покретања бирача да гласају помагала демократама да гласање превагне у њихову корист.

"Невада није плава (демократска) држава. Једва је љубичаста. Када погледате кандидате, трећина су демократе, трећина републиканци и трећина независни", каже Тед Папајорге, секретар и благајник Кулинарске уније, моћне силе у демократској политици.

Недавне анкете показују да Доналд Трамп води у такозваним "колебљивим" државама у поређењу са Харисовом. Невада је "црна кутија", каже Лео Муријета, директор акционе групе "Мејк д роуд" која мотивише латино бираче да гласају.